Ume-besök, Kinatur, silversmideskurs och ett-årskalas -Salig blandning

Den 15:e april fick vi besök av våra vänner Carina och Johan från Umea. Vi började genast med en hike och gick Dragons Back dagen därpå.
 
 
 
Hela veckan de var här var vädret bra, ibland riktigt bra, så vi ägnade mycket tid för sol och bad på olika ställen.
 
 
 
 
 
 
Förutom Big Wave Beach var vi till två öar, Cheung Chau och Lamma.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Och jag hittade "salty fish" på Lamma. Mmmmmm
 
 
På söndag var vi till stranden I Repulse Bay och I Stanley. En fin tradition vidhölls med chips, apelsin och vin på stranden till lunch, upptoppat med is. Det var ju ändå helg!
 
 
 
På stranden I Repulse kommer manga kineser från fastlandet och är så fascinerade över havet och västerlänningar som ligger och solar I bikini och badbyxor. De flesta är diskreta och staller sig framför och låtsas ta kort på sina vänner. En del är mer på och helt enkelt bara staller sig framför och tar bilder. Vi upptäckte en gang tjejer som arrangerade en bild framför oss för att få med de tokiga västerlänningarna. Charlie smog då på dem bakifrån och erbjöds sig vara med på kortet med dem och jag tog över fotandet. Gissa om det fnittrades!
 
 
På lördagen smörjde vi kråset på Zumas brunch och firade Johans 50-årsdag I förskott.
 
 
Därefter blev det tunnelbana tillbaka till vår sida
 
 
...och lite annan miljö...
 
.....men fortfarande god mat!
 
 
Vi upplevde lite kultur också...
10 000 buddhor .....
 
 
 
 
....
 
... och IKEA...
 
.. Där man ser människor sova lite här och där :-)
Vi tog en kaffe I serveringen
 
Där försöker IKEA lära sina kunder att I Sverige plockar vi undan efter oss själva efter maten...
 
 
Matmarknader är också kultur här..
En kosvans till middag någon??!!
Framför fiskmarknaden rensade de avloppen..! Gjorde det ju inte fräschare precis.
 

Och naturligtvis fick HK besök I sina nöjeskvarter med lite dans och rockband på menyn.
 
 
 
 
En vecka går fort när man har roligt. Tack fina ni för ert besök här Carina och Johan.
 
 

På onsdagmorgon åkte de hem. Veckan för mig I övrigt har inneburit ett besök till Shenzen med bil. Vi hade hyrt Franki - En personalshopper som körde oss till manga inredningsaffärer. Intressant tur. Några av tjejerna beställde egendesignade mattor. Blir nog jättefina. Jag rekade mest, men några smågrejer blev det.
 
 
 
 
 
 
Kul med alla grejer. Bland annat kan man köpa fejk-spritflaskor, fejkböcker och dito datorer för att få en exklusivare look I hemmet. Så typiskt roligt kinesiskt.
 
 
 
 
I fredags var jag på silversmideskurs med några SWEOR. Det finns en svensk silversmed, Malin Olsson, här I HK som gav oss en nybörjarkurs I konsten.
 
Väldigt roligt och fina alster blev det.
 
 
 
 
 
 
På lördag var det ett-årskalas för Jackson. Det känns så fint att ha fått möjlighet att vara en del av hans första år.
 

Mamma Michelle och mormor Gunilla
 
 
Fick ett kort skickat till mig från Helena från ett av alla kalas vi haft tillsammans med våra familjer. Här verkar det vara nyår, tror det var milleniumskiftet. Gullpluttar!
 

I övrigt har familjen utökats med en kanin, Hilding, hemma I Övik. Kul. vi som har så lite djur.........
 
Nu går jag in I min sista vecka här för den här gången. Jag åker tillbaka till Övik den 5/5. Känns bra då det är en del att ordna med student och husförsäljning. Studentförberedelserna pågår ju här med. Jag ägnar en del tid åt att leta klänningar till Alva. Många kort på klänningar blir det att skicka, men ingen har fallit henne I smaken än. Hoppas vi dyker på någon den här sista veckan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I vännen Ingelas Hoods

Tänk vad man är rik när man har vänner! Vi lever ju ett väldigt rikt liv här, på manga sätt, men det som är bäst är ju ändå alla männsikor som vi fått möta I Hong Kong och uppleva saker med. Det är verkligen berikande. När man kommer ut så här träffar man människor vi kanske aldrig annars skulle  umgås med, för man är I olika ålder  tex,  men som fyller våra liv med nya infallsvinklar och sätt att tänka och vara.
 
 
Några kloka citat om vänskap, från en bok som heter just "Vänner" och vi fått av våra goda vänner Helena och Micke:
 
"Mina vänner har format mitt livs historia. På tusentals sätt har de förvandlat mina begränsningar till härliga privilegier och gjort det möjligt för mig att vandra lugn och lycklig I skuggan av mina brister"
 Helen Keller (1880 - 1968)
 
"Det enda sättet att ta reda på
om en person är till att lita på,
är att lita på  honom"
Ernest Hemingway (1899-1961)
 
"En vän är en människa
I vars sällskap man törs vara sig själv"
Frank Crane (1861-1928)
 
"En äkta vän står aldrig I vägen för dig,
om du inte råkar vara på väg neråt"
(Arnold Glasow (1905-1998)
 
Tack alla mina vänner runt om I världen för att ni finns och att jag få vara med om er <3 <3 <3
 
I fredags kom min vän Ingela hit och tränade mig I gymmet. Ingela är en proffsig personlig tränare med en kunskap om kropp, kost och själ, som ger en väldigt fin helhet. Sedan mötte vännerna Catharina och Christina upp och vi tog en lång lunch tillsammans. Catharina visade en favoritrestaurang som heter Dim Sum Catering bara något kvarter härifrån. Den föll oss alla I smaken.
 
 Sedan blev det kaffe på Coffee One - ett pyttelitet ställe med gott kaffe.
 
Det är så roligt att trots att det är så litet har de placerat ut en karusellhäst, modell större I lokalen....??? De skulle tjäna på att rymma åtminstone två bord till om de inte gjort det valet... Men det blir lite roligare!
 
När Charlie slutade sitt arbete gick vi till vår optiker då han behövde nya glasögon. Fort var det gjort att prova syn, välja båge och få en leveransdag tre dagar senare (Sorry Sir, det är ju helg) Tre dagar!
 
 
Under tiden jag väntade hittade jag en rolig maskin I butiken - Pet Cleaner????? För riktigt små husdjur då :-) Kanske en liten Chihuahua?? Var tvungen att fråga och då visade det sig vara en glasögontvättare........som tur var.
 
Efter vi ätit middag gick vi ut en sväng runt barerna på vår gata. Hittade en ny ute-terass, Buddha bar, och då blir man ju som svensk så här glad när man får sitta utomhus.
 
 
På lördag kväll var vi bjudna till Ingela och Henrik på middag. De har bytt lägenhet nyligt och har nu ett kök där man kan stå två och rymmer en ugn!! Här I HK är det compact living som gäller. Mysigt tycker vi att man får vara nära och umgås mer. De hade gjort en tipspromenad runt lägenheten som jag och Charlie fick gå medan de fixade med maten (så himla kul om ni tanker er att det var på en yta på ca 8 kvm) Jag hade ju fullt sjå så inte stor-fuskar´n C skulle glo på mina svar. Vi fick lika manga rätt och vann en stor påse torkade pilgrimsmusslor!
 
 
Efter den goda maten lekte vi charader. Tänk jättesvåra ord och skriv ännu svårare, var Henriks råd när vi skulle skriva substantiv att gestalta, tjejerna mot killarna. Det var sjukt svåra ord - vad sager ni om "reaktionär", "spalje", "eukalyptusrot", "djurrättsaktivist"...... Vi klarade faktiskt förvånandsvärt manga, flest klarade tjejerna I Dreamteamet....
 
Åh vad kan det vara??? Vad kan det vara?????
 
Söndagen bestod av ett spontanbesök på en dansteater - "Secrets of the Lost Circus" Det var en amatörgrupp som blandade dans och cirkusnummer på ett mycket proffsigt sätt.
 
 
 
I dag måndag vaknade vi till sol efter några dagars regnande.
 
Ingela kom över och efter träning och några timmars poolhäng åkte vi över till ön och gick runt I hennes kvarter. Det finns så manga olika miljöer på en liten yta här och kontrasterna kan vara stora, bara på samma gata.
Här blev det en paus med gott kaffe.
 
Gillar den här delen av Central/Shueng Wan. Alltid händer det något spännande. Den här gången kom vi mitt I en stor filminspelning.
 
 
 
Reagerar alltid på det jag ser som en nazist-symbol, men som visar en mediterande Buddha I den här delen av världen
 
Lite nu och då passerar man människor som har en egen liten brasa på gatan där de eldar för att hedra de anhöriga och få hjälp att få ett bra liv här på Jorden. Det är alltså inte bara I templen det här görs utan du kan själv ha en cermoni I en liten tunna. Kvinnan bad att få titta på kortet jag frågat om jag fick ta. Åhhh jag ser ut som en filmstjärna, sa hon glatt!
 
 
På tal om filmstjärna - vi gick nu på Hollywood Road. Här finns väldigt manga antikvitetsaffärer. Vad sags om denna skapelse - En trana som star på en sorts sköldpadda med en blomma I näbben, samt, som pricken över i:et, en kristallboll som hanger från densamma. Ju märkligare desto bättre verkar det som. 
 
 
Utanför en av affärerna gjorde Ingela tvärstopp. Hon hade fått syn på en så fin sak som de ställt ut på gatan till salu för specialprice. Det var en gammal fönsterlucka från mainland Hongkong/Kina på den tiden det begav sig (1800-tal) Så här fint får den bo nu hemma hos henne!
 
 
 
Ingela visade mig på en ormrestaurang nära deras hus. I burar ligger ormar, som väntar på att tillagas på speciella sätt....... De hade tydliga skyltar med varningstext VENEMOUS - GIFTIG
 
 
Jag köpte lite grejer på vårt "apotek" bla en tandkrämstub. Plötsligt försvann kassörskan och kom tillbaka med ett nio-pack söt  festis. Det får du när du köper tandkräm, sa hon..... Jaha hur tänkte de nu?????? Väldigt typiskt HK tycker jag med de här grejerna man får på köpet :-)

En annan trevlig sak här är de "Sample Sales" som dyker upp då och då där företag säljer ut sina provkollektioner för en billig penning. Här fick jag meddelande om en som kommer att gå av stapeln när Carina och Johan är här.
 
 
De kommer nämlígen till oss nu på onsdag. Det blir nog ett besök på utförsäljningen av Helly Hansens produkter. Välkomna till oss, våra vänner från Umea. Jag och Carina gick lärarutbildningen tillsammans. Det blir så roligt att få skapa nya minnen tillsammans med er.
 

Qingming och Påsk i Hong Kong

 
 
 
Så har vi vinkat adjö till alla barnen! Kändes jobbigt att alla satt på samma plan, om något hemskt skulle hända, men nu är de hemma igen och det hade gått så bra. Tiden går bara så fort och man vill hinna så mycket. Vi har haft väldigt tur med vädret. Varmt och skönt nästan alla dagar. Vår påsk sammanfaller med kinesernas högtid Qingming, som innebär att de städar gravarna samt eldar och ger gåvor vid gravarna för att hedra sina döda anhöriga. På engelska kallas högtiden "The Tomb-Sweeping Day".
 
 
 
Vi startade också ledigheten med att bränna pengar, men på ett annat sätt. På onsdag när vi kom från Sverige, var vi på galoppen "Happy Vally". Hög stämning som vanligt, med påsktema förstås, och vi gick faktiskt plus med förstärkning till reskassan!
 
 
De tar sig fram fort kusarna. Gäller att hänga med!
Här kommer en riklig bildkavalkad från våra dagar tillsammans för nära och kära att ta del av. Inte så intressant för er andra som laser min blogg kanske.........
 
Vi var nere vid strandpromenaden nedanför oss och tittade på den mäktiga skylinen på HongKong-ön och alla turister som hittar sina kinesiska filmidoler på "Walk of Fame". Vi känner bara igen Bruce Lee och Jackie Chan.
 
 
 
 
 
Vårt hus K11 tornar upp I bakgrunden.
Det var som sagt varma och sköna dagar. Passade bra för våra uteaktiviteter.
En dag vandrade vi på ön Lamma.
 
 
 
 
 
Mötte manga hundar I vagn på vägen. Här var hela hunddagis ute tror jag!
 
 
Vi avslutade med att äta på Rainbow och tog deras båt tillbaka till vår kaj.
 
 
 
Nästa dag hade vi hyrt en båt - Junk- som de kallas här. Vi åkte från kajen nedanför oss, förbi Hongkong ön nordost och ankrade I viken Clearwaterbay ca 1,5 timmar bort. En helt fantastisk dag med bad, mat och trevlig samvaro. Solen var stark och vissa av oss brände sig rejält.
 
 
 
Kapten
 
 
 
 
Vi hade alla tagit med oss lite smått och gott.
En timme efter maten vågade vi bada :-) Annars kunde vi ju få kramp.......
 
 
 
Vikens namn - "Clearwater Bay" gjorde rättvisa idag. Mycket klart vatten.
 

 
 
Alva  var badvakt...
 
 
 
Det fanns tid för bade slapp.....
 
 
 
 

 
 
 
....och samvaro....... kravlöst och roligt...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi fick verkligen en härlig dag ute på havet.
 
 
 
 

Fina dagar, men vi hann med lite nattliv också....
 
 
 
 
 
Ätit gott där vi smakat mat från manga av jordens kök. Här är vi på en vegetarisk restaurang...

 

Och här I Sai Kung...
 
 

Det här är våra favoritfrukter I Hong Kong..
 
De heter Longan och påminner om lichefrukt.
 
Vi hann med en vandring. Den gick I Sai Kung till Ke Long Beach. I planen ingick det att vi skulle vandra, bada och gå till en annan strand med restaurang. Därifrån skulle vi ta båt tillbaka till Sai Kung by. Men.... det blir inte alltid som man tänkt sig....
 
Allt började bra. Helt blå himmel (Blue bird har jag lärt mig att det kallas), gassande sol, trevligt sällskap och vidunderlig miljö.
 
 

Vi mötte manga vilda kor på vår färd.
 
 
 
Sedan började värmen ta ut sin rätt. Man blir otroligt påverkad och vi hade inget med oss att äta och för lite att dricka, så det blev jobbigt när vi upptäckte att det tog mycket längre tid än planerat att gå.
Tungt............
Men det är ju en härlig upplevelser dessa jobbiga hiker. En hatkärlek, som Julia så träffsäkert beskrev dem.
 
 
 
 

Så, när vi nästan kommit fram till det efterlängtade doppet I havet för att svalka av oss lite ...... PANG!......
 
Där föll Eva! Fattar inte vad som hände, men plötsligt ramlade jag, tog emot mig på ett knä för att sedan lägga mig på det andra benet så foten vek sig I 90 grader........
 
Som tur var hade jag med mig proffsiga vänner, som snabbt fick foten I högläge och tejpade den efter konstens alla regler. Tack snälla, snälla Ingela och Henrik.
 
 
 
 
Haltade mig ner till stranden,
 
.....men det blev ju inget bad för mig. Började istället min färd uppför berget igen...
...för att komma till en väg där jag kunde få taxi tillbaka. Efter den långsamma vägen uppför stannade jag och kastade avundsjuka blickar på de som låg I badet....
 
 
Charlie gjorde mig sällskap efter hans dopp och så småningom kom de andra också ikapp mig. Det blev varken restaurangbesök eller båttur utan vi tog en taxi tillbaka till Sai Kung. Snopet!
Så jag fick tillbringa tid hemma nån dag för att läka, medan de andra var ute och hade kul.... Lite självömkande var jag.
 
 
Som tur är har det gått riktigt bra. Foten är svullen och blå,
 
men det går rätt bra att gå nu. Däremot är den väldigt instabil, så det blir att träna upp den. Nästa vecka kommer Carina och Johan och då vill jag ju kunna visa dem en massa härliga hiker och miljöer.
 
Barnen är hemma igen...
 

 
Alliz ska också hämtas hem. Hon har haft en härlig semester hos våra vänner Marcus, Carola, Elin, Wilma och Boss. Tack för att ni hjälpte oss och staller upp I alla situationer. Love you!!!
 
Och här har Charlie börjat jobba igen efter lediga dagar. Mitt HK-jobb idag var bla SWEA:s bokklubb där vi träffades för bokprat på den engelska puben The Golbe för att äta lunch, eftersom boken vi last utspelades I engelsk miljö. Vi har roligt på våra träffar!
 
 
Någon skrev på Facebok - "Vad du är priviligerad" Kunde inte sagt det bättre själv!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

RSS 2.0