Kung Hai Fat Choi - städar både hus och kropp!

 
 När det ska bli ett nytt år är det viktigt att man städar bort det gamla. Därför har det städats  mycket, överallt här i Honkis de senaste veckorna. Sedan får man inte städa på två veckor, så man inte städar ut lyckan du fört in genom att pynta på olika sätt. Jag har också städat - även rensat kroppen riktigt med en magsjuka :-( . Tur att det går fort över.
 
Flickorna hemma verkar sköta huset där också. Fick en bild av en vän, som tagit en promenad förbi. Det känns tryggt att det finns så många som bryr sig om. Tack Susanne!
 
 
I söndags var jag till svenska kyrkan. Det var en bra kombo - gudstjänst, semlor och sample sale från Tiger of Sweden och Peak Performance. De sålde alltså ut delar av sin provkollektion till det trevliga priset 20 HKD/plagg. Det blev ett antal täckbyxor och tröjor.
 
 
 
 
 
Eva Lundmarks foto.
 
Eva Lundmarks foto.
 
Och här ska Helena få en mössa till sin jacka i samma färg. Vassego´! (Orkar inte ändra den sneda bilden....)
 

Veckans tisdagsvandring gick på ön Lantau. Vi tog färjan från Central till Mui Wo och startade där vår ca 8 km väg uppför, uppför, uppför. Sedan avslutade vi med drygt 1 km nedåt. Vi gick upp till Sunset Peak, som är Hong Kongs tredje högsta topp. Det var dimmigt den här dagen, annars hade vi haft en fantastisk utsikt. men vi fick en riktigt syreboost och dessutom  ren luft i våra lungor igen. Luften här är nämligen mycket bättre än i centrala HK.
 
 
Upp
Upp
Många trappsteg blir det.......
Det var som sagt väldigt dimmigt och fuktigt...
 
Hallå..... Här är jag......

Man kunde nästan tappa bort varandra!
Hallå....
Där är ni ju!
 
 
 
På väg ner klarnade det upp lite. Den här turen måste jag definitivt göra om vid klart väder. Det kommer dock att vara betydligt varmare när jag kommer tillbaka i april. Då lär det bli en ännu jobbigare strapats uppför berget.
 
 
 
 
I onsdags var det nyårsafton och vi skulle hem på middag till en arbetskompis till Charlie. På tisdageftermiddag får jag magsjuka. Trist! Det blev ingen god hot pot, som tänkt, utan istället knäckebröd och te till middag. Tråkigt för Charlie också, som tog fram sin radiostyrda kvadroqopter för att få lite kul. Tur att det inte behövs så mycket för att roa :-)

 
 
Tur är också att magsjuka går rätt fort över. I går på nyårsdagen kändes det så bra att vi tog en eftermiddagspromenad i nya kvarter. Vi åkte tunnelbanan till den nya stationen Kennedy Town och gick därifrån tillbaka till Central. Det var så lugnt ute den här dagen. Lite folk och de flesta affärer var stängda.
 
 
 
Vi började promenaden längst vattnet.
 
 
Här satt många och småpratade, fikade och hade en skön ledig dag.
 
Bröderna Brothers ?
 
 
Men kustbevakningen var inte lediga noterade Charlie :-)
 

Vid nyår vill man gärna äta spädgris, så de hänger utanför köttmarknaden till försäljning......... 
 
........tillsammans med kycklingarna.....
 
Kakor och tårtor hör också högtiden till. De ser så fina ut, men smakar inte lika bra tycker jag.
 
 
På väg hem gick vi in till vår mataffär Market Place för att lösa in våra kuponger. Efter idogt samlande några månader fick vi ihop (nästan) till dessa dubbelväggade glas.
 
Provades direkt och föll till belåtenhet
 
 
På nyårsdagen går en stor parad, som anordnas av flygbolaget Cathay Pacific,  genom vårt område. Det är så otroligt mycket folk så vi valde att öppna fönstren och ställa in kikaren istället att vara där nere..
 
 
Såg också en del av den färgstarka paraden på tv...
 
 
 

Vi beslutade oss för att ta en liten kvällstur efter paraden för att insupa stämningen och ta ett glas vin.
Nu får du sluta spela gitarr Charlie - för nu går vi.....
 
 
...iklädda röda kläder, som seden säger vid denna högtid.
 
(Vi är inte på sniskan!!)
Det påminner faktiskt mer om vår jul än vårt nyårsfirande. Röda kläder, mycket pynt och presenter.
Presenterna består av kuvert med ovikta pengar i - Lai See. Nu ska vi gå ner till polen och gymmet och dela ut några kuvert till de som jobbar där och sedan åker vi till Vitenam några dagar!! Bra start på det nya året!
 
 
Vi hörs nästa vecka, min sista här för den här gången. Kram =0=
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Farfar och Eva får besök

 
Här kommer de äntligen i torsdags (5/2) - Johan, Roya, Roxanna och Hilda. Som vi har längtat att få visa dem vårt Hong Kong. Allt hade flytit på bra och lilla Hilda, 3,5 år, var på strålande humor, trots den långa resan.
När vi vaknade på fredag gick farfar Charlie till jobbet och vi andra tog oss en tur med tunnelbanan till 10 000 buddhors temple.
 
Jag gillar att ta våra besökare dit. Det har en rolig historia och ger en bra inblick I den  buddistiska kulturen.
 
Det är många trappor upp och ner, men vad gör det när man kan hoppa jämfota och räkna varje hopp!
 
 
 
Vi fick se hur deras individuella böner går till när ett par tog varsin böneburk med numrerade pinnar i. De har en fråga var, eller kanske en gemensam, och skakar burken tills en pinne från vardera burk ramlar ur. Sedan tar de pinnen till en "fortune teller" som ledsagar dem i frågan utifrån pinnens nummer i förhållande till deras födelsetid och plats.
 

På kvällen åkte vi över till andra sidan och åt marockanskt i SoHo: Vi tjejer stannade kvar och upplevde fredagspulsen i sta´n. Det blev verkligen en kul kväll med mycket dans och skratt. Jag uppskattar så mycket att fått lära känna Roya och Roxanna mer under den här tiden.
 
 

På lördagen tog vi färjan över till Hongkongön på andra sidan .
 
Där bytte vi till en båt som tog oss till Lamma Island. Vi har haft så tur med vädret de här dagarna och på Lamma gick vi tvärs över ön för att stanna till i mitten där vi kände på vattnet, byggde sandslott och plockade snäckor.
 
 
 
Sedan åt vi en god lunch innan hemfärd. Tur att Hilda gillar ris!
 
 
Eftersom det var lördag köptes det lördagsgodis. Vilken lycka när Hilda hittade likadant godis här i HK som hon brukar köpa på ICA i Uppsala!
 

Söndag blev en till utflyktsdag till stranden. Den här gången var det Stanley, som fick ta emot oss. Hilda till och med badade den här gången, men jag tror det var varmare med farfar i bubbelpoolen i vårt hus senare.
 
 
 
 
På söndagkväll gjorde vi ett besök på Night Market. Dit gick jag, Roxanna och Roya även på måndagskväll, men då hade vi först laddat med en fotmassage.
 
Under dagen hade vi varit upp till The Peak, Hong Kongs mesta utkiksplats. Man kan ta sig dit på olika sätt och vi åkte bergbanan upp och bussen ner. Båda valen kittlar i magen pga hög höjd och slingriga vägar.
 

Jag har ju varit där uppe några gånger vid det här laget, men det här var nog bland den bästa gången eftersom jag fick en kärleksförklaring upphängd i hjärtat där uppe....<3<3<3
 
 
 
 

Så kom tisdagen och det var dags för hemfärd för våra besökare. Sex dagar går fort, men vi har hunnit mycket. Det blev en sista shopping för en del, andra åkte ut till nöjesparken Ocean Park och jag gick på Hike med Sweorna. Vi avverkar ju Wilson trail nu och gick stage 3 från Yau Tong till Tseng Lan Shue. Den är 9,3 km utan så mycket uppför - A fairly challenging walk, som den kallas i hikeboken. Vi startade i en liten fiskeby där bade människor och djur tittade nyfiket på samlingen svenska kvinnor som vandrade genom de trånga gränderna.....
 
 
 
 
Vi gick förbi en enorm begravningsplats längst vägen, placerad framför havet Junk Bay, enligt rätt feng shui
 
 

Vi passerade en mediterande man. Det såg inte så bekvämt att sitta där så  jag hoppas vi inte störde alltför mycket så han måste börja om...
 

Någonting annat vi passerade där mitt ute i skogen var  märkliga cementfigurer i olika storlekar. Det här är bara några av dem - det fanns massor av dem.
 
 
 

Riktigt groteska var många av dem, eller vad säger ni om den här?? Ammar drakgrodan henne???? Jajamen jag läste sedan i min hikebok att de var gjorda av en excentrisk konstnär med ammningsfobi!!!
 
 
På kvällen hade jag SWEA-årsmöte och fick ta farväl av familjen innan jag åkte eftersom de skulle flyga hem senare på kvällen. Det var så roligt att har er här!
Som tur var hade vi bade bra väder och bra luft under dagarna med gäster, men på onsdag blev det väldigt dålig luft här och vi blev varnade att helst inte gå ut. Jag och några vänner hade tänkt att ta en power-walk längst Bowen Road, men den var bara att ställa in. Det här skrämmer mig. Vad gör vi med vår jord och vad lämnar vi efter till våra barn och barnbarn......
 
 
 
Nu går vi in i nyårsveckan. Det syns tydligt överallt att nu är Getens/Fårets år på intågande.
 
 
 
 

Getens/fårets år innebär att det kommer att bli mycket lugnare och mer balanserat än under den betydligt mer hetsiga hastens år. Det är fredens och harmonins år. Geten är rätt blyg, lugn och älskvärd och gillar att vara bland familj och vänner. Den för med sig mycket positivt och mycket lycka, även då det gäller hälsa. Getter är riktiga hälsomänniskor, som tycker om nyttig mat och motion.
De som är födda 1907, 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003 och 2015 är födda i getens/fårets tecken. Det är mycket ritualer kring nyåret. Jag har skrivit om det i ett tidigare inlägg (feb 2013 - Så var det nyårsafton......igen) om någon är intresserad att veta mer.
 
Men innan vi börjar fira på riktigt på onsdagkväll (18/2) firar vi Alla Hjärtans Dag även här. De har pyntat med pappersrosor från golv till tak i vårt hus.
 
 
Dagen har startat bra med en brunch på Oolaa tillsammans med Gustav, Fredrik, Joy och Lukas.
 
Sedan tog vi spårvagnen till Causeway Bay för några ärenden. Gillar det färdsättet om man inte har så bråttom. Det är alltid trevligt att åka ovan jord och se till exempel den här byggnaden, där den australiensiska arktitekten tänkte på koalor när han ritade huset Lippo Center. Ni ser dem väl där de klättrar uppför eukalyptusträdet?
 
 

En sådan här dag vill man helst vara tillsammans med sina nära och kära. Fick meddelande hemifrån att vår Alliz längtar efter oss.
 
 
Oj vad hemlängtan man får ibland. Då kan det kännas bra att titta på kort av dem alla. Jag hittade det här kortet bland annat. Det har några år på nacken och jag blir alldeles varm av lycka. Mys på hög nivå.
 
 
Kramar till er alla och med önskan om en fin Alla Hjärtans dag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alltid någonting nytt

Nu har vi varit här I snart två och ett halv år och hela tiden upplever vi nytt här I HK. Den här veckan har det varit ny demonstration, nya hike, ny träningsform mm mm
 
Under februari, med start den 19/2, kommer det Kinesiska nyåret att firas och det börjar märkas. Det är redan  ännu mer människor här I HK .
 
 Kön till den populära kakförsäljningen nära oss är nu dubbelt så lång, trots att de säljer fejkkakor en gata bort :-) Nu har de till och med kallat in ordningsvakt ser jag.
 
 

Allt kläs in I de lyckobringande färgerna rött och orange. Dessutom eldas det väldigt mycket rökelser och affärerna gör extra fint I sina små "altare" framför ingångarna med apelsiner och blommor bland annat.
 
 

Vi har gratis yoga tre gånger i veckan I vårt hus och nu har jag äntligen börjat gå där.  Var första gången I söndags och även I kväll. Varför har jag inte gjort det här tidigare??? Åh så bra jag känner att det är för mig. Behöver mjuka upp min kropp och njuter av andningsövningar och tänjningar. I söndags förmiddag fick jag så mycket energi efter passet så jag bara hoppade omkring. Charlie tyckte jag var jättejobbig :-) Var nästan orolig att jag skulle bli lika dan ikväll då det slutade halv nio på kvällen, men nu körde läraren, som förövrigt är jättebra och går runt och rättar till oss så det känns ännu mer, ett mer avslappningspass.
 
 
 

I söndags, första februari,  deltog ca 13000 i en stilla demonstration för demokratin och "one person -one vote" i valet 2017. Det var första demonstrationen i Umbrella Revolutionen sedan den 74 långa protestaktionen avslutades i december. Så imponerad över lugnet, men ändå ligger det en sådan kraft i deras agerande -utan våld.

 
Veckans hike gick på ön Lantau - Lo Fu Tau Country trail. Vi träffades 09.10 för att ta färjan över till Mui Wo. Den räknas som rätt krävande och inleds med en rejäl stigning upp till 465 m ö h. Det var en härlig utsikt och en annan natur än vad jag sett tidigare. Vi fick sällskap av en oxe från början, men han hade den stóra vänligheten att vika av in I skogen efter bron, när vi fortsatte rakt fram.
 

Det var en blandning av frodigt och grönt i början för att övergå till kargt och stenigt på toppen.
 
 
 
 
Vi fick en rätt  lång, brant och trixig nedfärd, men det gick bra.
 
 
 
Vi avslutade I Discover Bay med en god och välförtjänt lunch innan vi tog färjan härifrån tillbaka till Central klockan 14.10.
Solen lyste och det var klar fin luft på Lantau den här dagen. Var inte beredd på att solen skulle ta så det blev en lite fläckvis bränna.
 
En sak jag noterat och undrar över här är varför hongkongkinserna har så stora skor?? De har ofta flera nummer för stora dojor, både män och kvinnor, som de liksom får hasa sig fram med, för att de ska sitta på antar jag. Men varför?? Tips mottages tacksamt.
 
 
I dag har jag fått låna en vagn av snälla Lisa. I morgon kommer Johan, Roya, Roxanna och Hilda. Det ska bli så roligt, men en utmaning att vara I den backiga storstaden HK med en tre-åring.
 
 
Nu ska vi sova så det blir snabbt morgon och vi får hämta dem vid flyget <3 <3 <3
Godnatt!

RSS 2.0