Femte säsongen - Hongkongfrun på G igen

 
 
 
Nu är jag här igen. Har inte riktigt kommit in i bloggtänket än och inte alltid tagit kort vid de olika aktiviteterna, men här kommer en liten sammafattning av den första veckan. 
 
Lämnade ett vintrigt Övik och anlände till en vinter i Honkis, som är betydligt mildare.
 
Flygresan var väldigt behaglig den här gången. Fick en hel egen rad på flighten mellan Helsingfors och HK. Sov bra och bytte till fönsterplats när det var dags för landing. God sikt över sta´n.
Landningsbanan är precis vid vattenkanten, men vi klarade oss den här gången med!
 
Tog en promendad till blomstermarknaden för att hålla mig vaken och för att fylla på de tomma krukorna. Fyra orkideer 100 HKD (ca 106 svenska kronor)!
 
 
Jag och Charlie gjorde en vandring i stadsdelen Shueng Wan på Hong Kong ön förra söndagen. Det är en gammal del av Hong Kong, som börjar blir mer och mer popular, speciellt bland yngre. Lite hipsterstuk. Återigen visar staden ett nytt ansikte. Det är så kul att upptäcka den här staden, eftersom den har en sådan variation.
 
 
Här finns många gamla låga hus som de börjat restaurera och behållit istället för att, som tidigare, bara riva och bygga skyskrapor. Det ger en speciell atmosfär av en småstad med små fik och affärer, basketplaner och hörn där de äldre spelar Mahjong tex.
 
Spår av den yngre generationens kreativitet.
 
Jag tror vi passerade fem olika tempel. Det här heter Pak Sing - the temple of 100 names.
 
Under den tidiga kolonialtiden i mitten av 1800-talet , var det svåra tider för de kineser som kom från fastlandet och bosatte sig här i de gamla kineskvarteren. När de dog, utan pengar, hade de oftast inga anhöriga som kunde bekosta en ordentlig begravning eller frakta dem tillbaka till fastlandet. Man tänkte då att de blev vandrande själar som hemsökte husen runt omkring där de hade dött. Hyresvärdar vågade inte låta sjuka människor bo kvar eftersom de var rädda att få spökande andar i lägenheterna. Många människor fick dö på gatorna.  Lösningen blev då det här templet, som staten byggde för  dessa döda  tills dess att deras anhöriga hade råd att ta hand om dem och utföra de viktiga ritualer som hör till för att hedra de döda, tex rökelsebränning. Det blev en samlingsplats för dessa själar. Det förvarades på den tiden ungefär 3000 själar här och de fick en liten minnesplatta var och en - därav namnet  "100 names Temple"
Idag är templet en plats för Tsai Kung, den "gud" som tar ansvar för relationer mellan människor.Under senare år har det blivit en popular plats för kändisar. Hit kommer skådespelare och politiker för att be om tur, få människors gillande samt en stark kreativitet.
 
Det här är ett annat tempel, som hör till en trio tempel -Kwun Yam Temple. De här templen byggdes av familjen Tang i början av 1800-talet, som en hjälp till de fattiga som bodde runt området. Här kunde människor skänka pengar som gick till mat och skolor till behövande. Nu ägs de av den femte generationen av släkten. Hit kommer människorna speciellt den 26:e dagen på den nya kinesiska året (som i år infaller den 19/2). Man lånar symboliskt pengar av guden Kwun Yam. Hon är godhetens, omtänksamheten, barmhärtighen och sympatins gud. Genom att be och offra olika saker hoppas man att hon ska ge stor lycka under det nya året. Just det här templet kallas Water and Moon templet och här kan du vända otur till tur genom att snurra på den röda fläkten, vid ingången, när du lämnar templet.
 
Den här kvinnan viker guldtackor i guldpapper, som man sedan köper och eldar upp för att få förmögenheter.
 
 
 
 
Här finns många mysiga matställen och caféer.
 
 
 
 
Plötsligt fick jag syn på en liten bagageloppis i en backe. Här sålde de bland annat gamla screentryckramar. Jag blev alldeles såld! Charlie blev inte det! Han kunde inte alls förstå mitt inköp av två tavlor, men jag såg allt människornas avundsjuka blickar när jag fraktade hem dem under armen genom Hong Kongs tunnelbanor.
 
Här är de på plats i lägenheten och jag är så nöjd med mina fynd!
Vi fortsatte vår vandring och hela tiden bjöds vi på nya intryck. Här dök en trollkarl upp!
 
 Vår promenad avslutades nere vid marknaden för torkade fiskar och växter. Det skulle vara intressant och veta vad allt är och hur de används i matlagning och inte minst i den traditionella kinesiska medicinkonsten.
 
 Vandringarna ute i naturen har också kommit igång. Varje tisdag träffas SWEA:s hikinggäng för nya äventyr. Förra terminen hade vi som mål att vandra hela Hong Kong-trail. I vår ska vi avverka Wilson´s trail från start till mål. Den är 78 km lång och uppdelad i tio etapper. I tisdags började vi med de två första - och tuffaste på en gång. Vi vandrade ca fyra timmar och det var så mycket uppför. Jag har fortfarande träningsvärk!
 
 

 
Upp, upp,upp
 
Vi gick tre tuffa stigningar, sen ner ner ner...
På slutet kom vi till en samling av olika religiösa figurer vid en altarplats. Om man har en figur av Buddha eller annan helig person och inte vill ha kvar den betyder det otur om man bara slänger den, Du kan däremot ställa den på sådana här "uppsamlingplatser". Här var en salig blandning av figurer som representerar Buddhism, Hinduism och konfucianismen.
 

 
Vi kände oss rätt nöjda efter uträttat värv!
 
Veckan har också innehållit en fikaträff för gamla och nya SWEAmedlemmar på Pacific Coffee i Central. Då träffades äntligen jag och Kristina, som bor i samma hus som oss sedan några månader tillbaka. I torsdags såg vi för första gången nere i lobbyn!
 
Efter det var vi några som åkte till Lindex samplesale. Alla överdelar 20 kronor och alla underdelar för 10! Riktig rea alltså. Först sliter man och gräver i lådorna i det lilla rummet, för att sedan sortera det man verkligen vill ha.
 
Jag ville ha ett nattlinne, två sport-BH, en bikini, fem BH, tolv trosor. De blev mina för 300 kr.
 
Puh! Det är jobbigt med rea så vi tog en lunch innan vi begav oss hemåt. Ett litet sushiställe där det var så modernt att man beställde sin mat via en I-Pad som låg vid varje bord. Det tog ett tag innan vi fick kläm på hur det funkade...
 
 
Vi har varit dåliga på att laga mat sedan Alva åkte hem. Det blir mycket mat ute på restaurang, men nu har jag bestämt mig för att det ska bli ändring på det och den här veckan har jag lagat mat varje vardagskväll. En kväll blev det en multikulturell gastronomisk upplevelse med köttsoppa där jag gjorde buljongen av en oxsvans från Brasilien, la i kött från Australien och grönsaker från Kina. Därtill ett knäckebröd med ost från Sverige (men smöret var danskt). Som pricken på i:et tog vi en liten hutt vodka från Ryssland till.
 
 
I dag, lördag samlades vi med Michelle, Mats, Jackson, Pernilla och Martin för en dim-sum brunch på Dragon-I. Gott och mycket trevligt.
 
 
 
Vi tog en promenad i kvarteren för att smälta maten. Hittade en ny liten vägstump med en kul blandning av hippa butiker och traditionell matmarknad.
 
 
Äntligen hittade vi vår favoritfrukt. Vet faktiskt inte vad den heter men det är någon sorts lychee med slätt skal.
 
 
Det har varit vackra solnedgångar den här veckan.
 
Hemma har jag förstått att det kommit mycket snö. Tjejerna tar hand om huset och varandra. Storasyster har en del att göra med lillasyster. Hon behöver uppfostras, bla lära sig att släcka lamporna i huset innan sänggående. Hon är rätt pedagogisk Julia.  Med den här lappen  vid Alvas dörr försökte hon vädja till djurvännen i henne. Hoppas den hjälpte!
 
 
Nu går vi snart in i det kinesiska nyårsfirandet. Det är den största högtiden här och firas rejält i flera veckor. Julpyntet på fönstret till vårt hus har bytts ut till pynt i de viktiga färgerna rött och guld, för lycka och välgång.
 
 
 Önskar er en skön fortsättning på helgen. Kram kram

RSS 2.0