Favorit i repris

 
 
SWEA aktiviteten i går var att paddla Dragonboat. Det provade jag i fjol med. Mycket kul. Så klart jag ville vara med i år med. Jag menar -hur ofta får man det möjligheten?!
 
Först lite torrpaddling Med hjälp av vår instruktör. 
 
 
I båten!
 
Å hej - Å hå
 
Stolta efter att ha fått mycket beröm😊
 
 
Det pågår många konstprojekt och dokumentationer i samband med demokratikampen Occupy Central. Ett heter 852 Unnamed. Deltagare får skriva ner några tankar om händelsen och sitt födelseår. Sedan tas ett foto som ska användas till en fotobok. Se mer i länken nedan.
 
 
De visas också på deras sida på FB och det kändes bra när mitt bidrag dök upp.
 
 
Trevlig fredagskväll
 

Jamie och kusar

 
 
 
I kväll möttes jag och maken på Jamie Olivers relativt nyöppnade restaurang här.
 
Vi enades om att inredningen var häftigare än maten, som var ok (Interiör bilder lånade av Pernilla Bergqvist)
 
 
 
 
 
 
Gillar när jag får Cola i hederlig glasflaska!
 
Efter middagen gick vi till Happy Wednesday på Happy Vally, galoppbanan här i HK. Det har jag aldrig gjort förr. Klart en upplevelse. Riktig feststämning med mycket musik och olika evenemang, förutom galoppen då. Det var åtta race som gick av stapeln med en halvtimmes mellanrum. Tror jag jublade högst av alla ca 30000,som var här, när jag satte vinnaren i första loppet!!! Trean satt som en smäck.
 
 
Måste erkänna att det var nybörjartur. Det blev inga mer vinster för mig, men pengarna räckte några lopp iallafall.
 
Det var inte lätt att få med kusarna på bild. Jäklar vad fort de springer. Ser ni dem?
 
 
Nu är det natti natti. Kan jag inte sova får jag väl räkna galopphästar som springer varv efter varv efter varv efter varv....zzzZzzz

Lion Rock

Idag ledde Lisa i hiking-gruppen oss på ett tuff vandring till Lion Rock.
Vi vandrade i tre och en halvtimme och det var ingen Walk in the Park, precis. Så mycket uppför, men det gav belöning när vi fick njuta av den vackra utsikten på toppen.
<
src="https://cdn1.cdnme.se/4030004/6-3/image_544fb929e087c31f359a8e35.jpg" data-oid="544fb929e087c31f359a8e35" class="image"/>
På högsta berget hängde demokratidemonstranterna en stor banderoll. Polisen fick slita hårt för att få ner den.
Vi hamnade dock i någon sorts manifestation där många gick upp till Klippan och satte upp många gula rosetter i träden och affischer på klippan. En man med gult paraply, som verkade vara någon ledare, visade oss vägen upp till högsta punkten på Lion Rock. Det blev lite klättrande. Vi lånade paraplyet och tog en bild.
Väl nere igen åt vi god vietnamesisk lunch. Sedan blev det snabb hemfärd, dusch och klädbyte för ost-och vinkväll med SWEA. Vi var många som kom för att umgås och dessutom träffa Svenska kyrkans nya präst Anders och hans fru Kerstin. Det var roligt när jag presenterade mig och Kerstin sa: dig har jag mött som Hongkongfrun. Hon hade hittat mig blogg och läst innan de flyttade hit!
Imorgon är dagen fortfarande ett oskrivet blad. Inget planerat, förrän på kvällen, då jag och C ska gå på galopp! Galopp galopp galopp Yihaa!!!!! Godnatt!

Feeling a bit Swedish Today?

I går var jag på en av de tre Ikeabutiker som finns här i HK. De hade utökat sitt matsortiment sedan jag var här sist. Många fler ostar bla. Det var många som var intresserade av den svenska maten och lite roligt att se hur kineser står vid knäckebrödshylla och förundrat vrida på paketen undrandes vad det är.
De hade fått in både OLW ostkrokar och chips, men jag var ståndaktig och plockade istället ner frysta räkor, gravlax och korvbröd i korgen. Räkor och lax fick bli middagsmaten igår. Imorse vaknade vi till fint väder.
Jag och Eva B hade bestämt att ta en hike tillsammans över Dragons back ner till Big Wave Beach. Jag gick till henne på morgonen efter strandpromenaden.
Många äldre står och gör tai chi och annan morgongymnastik. Känns som ett klokt val att starta dagen med.
Sedan tog vi färjan till North Point och tunnelbana till Shau kei wan, för att slutligen åka buss till början av hiken. Skön motion och bra belöning med thaimat och bad i stora vågor. En bra dag.

Indie music for all

I vårt hus , K11, är det livemusik varje lördag. Parollen är "Indie music for all". I går var temat Instant Groove.
Det bjöds på två bra band och gratis kall öl i vår innergård och jag stod på plats längst fram och diggade. Många är så behärskade här och de står så stilla. Jag förstår inte hur de kan när det svänger så. Det är nu det är så skönt att ha hunnit en bit på livets färd. Jag inte skäms så ofta nu. Dessutom fanns inte heller något barn eller annan som jag känner, som kan tycka att man inte ska leva ut så mycket. Jag klappar och ropar bravo och det känns så bra!
Två som spelar gitarr och sjunger och en som helhjärtat och med stor variation skötte percussions. Jag tror han hade tre olika kazooer, bland allt annat på ett bord bredvid.
Notera hans gula band på tröjan, som visar att hans stöder demokratikampen här. De sjöng och pratade på kantonesiska, ett språk jag tyvärr inte förstår, men musik går över språkgränserna, och jag hade inte svårt att förstå budskapet när de inledde sitt framträdande med en av ledmotiven i musikalen Les Miserables; Do You Hear The People Sing. Det är också en uppmaning på en av de stora banderollerna nere vid protestområdet i Central.
Jag blir fylld av hopp att vi kan påverka om vi enas och tror på vår styrka. Jag måste försöka behålla den känslan efter att känna så stor förtvivlan över det som händer i Kongo. Dennis Mukwege var hos Skavlan och berättade om det som är så hemskt att man egentligen inte vill veta. Vad kan jag göra? Jag skänker pengar, men det hjälper ju bara för stunden och får inte det här att sluta. Det behövs åtgärder på regeringsnivåer i världen. Köper Apple sin coltan från DR Kongo. Det är som min kloka vän här, Michelle, sa igår - Vad är det som styr vad som sätts fokus på. Klädindustrin har fördömts och debatteras mycket i samband med barnarbete och viktiga saker har kommit upp till ytan och krävt förändring. Det har blivit en förbättring. Varför förs inte samma debatt kring vad som sker inom industrin kring mobiltelefoner. Det viktigaste är att engagera sig och inte bli likgiltig. Jag har med mig en plastficka till Hong Kong som har ett mycket viktigt innehåll för mig. Där ligger de flesta urklipp och olika dikter och visa ord som jag har haft på min anslagstavla från tidiga tonår och framåt i livet. Det här en resa i både tid och i det som skapat mig till den jag är. Här är några viktiga ord. Låt mig aldrig blir likgiltig!
Jag gick förbi agnés b, som har en halv våning i vårt hus. De har gjort en "gata" Rue de Marseille, med affärer som gör att man får en känsla av att vara i Frankrike.
Köpte lite goda chokladpraliner innan jag åkte över på andra sidan för middag hos Michelle och Jackson. Trevligt och mycket god mat. De har dessutom också en härlig utsikt (bla ser man även här vårt hus).
Nu väntar jag på och längtar efter min kära man, som kommer hem från Thailand om några timmar. I kväll ska vi se på Så mycket bättre på TV4play. Vilket bra program! Kram på er

Storebror ser dig????

Vad märkligt! Mitt inlägg om demokratidemonstrationen här i HK har flyttats upp och flyter nu in i mitt senaste inlägg i bloggen. Hur gick det till??? Har censuren i Kina hittat mitt lilla upprop eller? Man kan ju undra! Eller så har jag kommit åt något kommando på datorn, som jag inte förstår. Kanske mer troligt, men inte lika spännande. Vill bara säga att bilderna till blogginlägget om Occupy Central kommer längre ner i bloggen på sin ordinarie plats om ni vill se dem. Jag säger det igen: Länge leve tryckfrihetsförordningen, offentlighetsprincipen och demokratin. En intressant iakttagelse är vad vi får se i massmedia. Om jag letar på bilder från Occupy Central Hong Kong visar majoriteten av bilderna på en våldsam demonstration. Det var det jag fick rapporterat i Sverige innan jag åkte hit och får uppleva det på plats.
Det här är ingen lek och ibland går polisen in, men jag tycker att det också är viktigt att visa på hur de kämpar för sina rättigheter utifrån ett antivåld-perspektiv. Det blir tydligt för mig hur viktigt det är att vara kritisk till information, även i en demokrati.

Min tid

Den här veckan är Charlie på golfresa i Thailand. Jag har min tid. Jag tror jag har ett ovanligt stort behov att ibland bara vara själv ett tag. Trivs bra i mitt sällskap faktiskt. I och med att vi fick den här möjligheten med Hong Kong har också möjligheten till egentid ökat betydligt. Ibland får man frågor, som skulle kunna ge mig dåligt samvete, typ Vad gör du då hela dagarna? Är du bara lyxhustru? osv Från början kände jag mig lite skamlig, men så kom Ola, Charlies vän sedan lång tid, med några kloka ord. Han sa; Ah men då får du ju kompledigt nu. Du har ju varit själv så mycket under tiden era barn var små och du har ju jobbat för två. Tack Ola! Jag tar nu ut min komp. Under den här veckans komp har jag träffat goda vänner. Jag och Eva B träffades på Starbucks vid strandpromenaden, som på den gamla goda tiden, to catch up (ibland blir det engelska ordet så mycket bättre). Pratade i tre timmar i sträck. I går kom Michelle och Jackson på besök. En heldag med bra prat och bebismys. En ny erfarenhet att dra barnvagn på HKs folkrika gator, men känslan av stolthet är ännu densamma som förr. I våra stora barns säng låg nu en liten ljuvlig varelse, som bara funnits i sex månader, men är ändå så självklar i mångas liv.
Förutom barnvagn, bilstol och packning fraktade Michelle med sig en stol, som jag köpt av henne, i taxin. Tack för det. Jag gillar den verkligen.
Har varit på blomstermarknaden och fyllt upp lägenheten med färska blommor.
Jag gillar ju verkligen våra vandringsmöjligeter här. För mig är hikerna en stor anledning till att jag trivs i denna myllriga stad. De blir ett andningshål. Det verkar vara ett ormrikt år. Under mina två år här har jag bara mött två ormar (ofarliga dessutom). Nu har jag mött tre ormar på tre veckor och det har varit giftormar! Här är en Coral Snake. Om du blir biten förlamas din andningsorgan efter några minuter, men det gör visst inte så ont. Alltid nåt!
I tisdags gick vi tre etapper av Hong Kong-trails sammanlagt åtta. Vi har bestämt att avverka dem alla under tre tillfällen. Kändes skönt i benen på kvällen kan jag lova. Det var en mycket djurrik hake. Vi mötte bland annat en kobra!, spindlar, tre vildsvin och en vandrande pinne.
Syns det vilken seg uppförsbacke det här var
Men det är ett glatt gäng
Utsikt över en stor begravningsplats i stan.
Kanske några avled av ett kobrabett............
Den här överlevde vi dock alla! En annan fin hike var den till Ng Tung Waterfalls.
Åkte till vår mötesplats med tunnelbanan. Oftast får man ju trängas som packade sillar, men den här gången blev det färre och färre människor vid varje station. Vid en station klev alla kvarvarande ut och jag hade hela tåget för mig själv. WOW!
Det konstiga var bara att tåget fortsatte aldrig. Nähä jag tror jag förstår. Här skulle vi visst byta tåg. Joråsåatt! Nu pyntar man både för Halloween och Jul samtidigt i en salig blandning.
Men här kan jag gå ut i naturen och verkligheten överträffar fantasin.
Trevligt fredagsmys nu på er alla. Vi tog myset i måndagskväll istället den här veckan eftersom sir Charlie är borta över helgen med. Valde att gå till ett litet japanskt ställe. Gillar närheten till kocken där han lagar maten allteftersom man beställer och plockar råvarorna ur korgar och burkar som står runt om. Sedan förhöjs matupplevelsen med det fina porslinet och uppläggningen.
Avslutar med några kloka ord av min kloka kollega Ingers kloka syster Karin.
Skål för livet!, som en annan klok tjej i min närhet brukade säga hemma vid matbordet när hon var liten.

Shanghai

Jag passade på att följa med Charlie till Shanghai när Ekmans firade 100 år i Asien. De var det första svenska företaget som etablerade sig i Shanghai 1914 och det sista europeiska företag att lämna staden i samband med revolutionerna 1962. När vi kom blev jag chockad av luftkvaliteten. Fick nästan panik och tänkte att här kan jag inte stanna i fyra dagar. Luftföroreningarna mäts i AQI (Air Quality indices) . Skalan går till 500 och vi hade då 205 i Shanghai. Det kändes som man rökt ett paket cigaretter efter en promenad på några hundra meter och munnen kändes alldeles oljig. Där går människor och barn som ingenting hänt och säger att det här är inte så farligt. Kan jämföras med Stockholm där man sägs ha uppmätt40 AQ I (källa ud.se) på Hornsgatan och då förbjöds dubbdäck. Det är mycket värre i Beijing. Där kommer d ofta upp i 500!! Jag ville bara grina. Vad gör vi med vår planet och vår framtid? För vår skull var det tur att det blåste bort under natten och vi hade blå fin himmel och bra luft de övriga dagarna. Shanghai är stort och det har byggts enormt. Här bor ca 23 miljoner människor. Många byggnader är väldigt spektakulära. Vi var i den gamla parken Yu Garden, som en gång var en privat trädgård för en av Ming imperiet Jiajings närmaste män, Pan Yunduan i mitten av 1500-talet. Vi var med i en traditionell tecermoni, besökte Shanghai Museum, åkte upp i höga byggnader och upplevde nattlivet. Charlie firade med Ekmans och vi var några medföljande kvinnor som roade oss kungligt. Tänk så många trevliga människor det finns. känner tacksamhet att fått möta Ann-Lis och Jenny-Ann med respektive. Shanghai var läckert, men jag känner att det räcker med ett besök. Yu Garden
Tecermoni
Din Tai Fung i Shanghai. Smakade lika gott som i Hong Kong.
Även Shanghai har sitt K11 (som shoppingcentrat som vi bor i)
Bodde på anrika Peace Hotel. Gillar den gamla pampiga stilen. Till och med nödtelefonen och gasmasken på rummet var i gammal anrik stil.
Häftiga hus
By night
Trevliga möten
Läckraste selfien - utan selfiepinne !

Jippie, jippie Julia är här!

Julia är den av våra gemensamma barn som varit här minst ofta, eftersom hon varit upptagen av sina studier de här åren. Nu följde hon och kompisen Sofia med mig. Vi har besökt turistmål, hikat, utövat tai chi mm samt att tjejerna har roat sig rejält ( dvs partat till halv åtta på morgon i Hong Kongs nöjeskvarter!!).
 
 
Sofia stannade en vecka, men vi fick rå om Julia ytterligare en vecka. Så mysigt att få vara tillsammans dag och natt . Vi gjorde ytterligare några hiker, bla till ön Lamma.
 
 
Och jag som trodde att dalahästen var en svensk symbol!! Här såldes den som en souvenir på ön??
 
 
 
 
 
 
Här hittade vi ett roligt anslag på torgets anslagstavla...
 
 
Jag och Julia gjorde en lång härlig hike i Sai Kung. Dagen började illa då jag tappade börsen. Där stod vi utan pengar i en by långt hemifrån och kunde varken ta oss fram eller tillbaka. Kom då på att jag har en SWEA-vän som bor i Sai Kung. Tack för det nätverk SWEA innebär och tack snälla Bianca som kom susande som en räddande ängel i fräsig sportbil med pengar så vi kunde göra denna fina hike och dessutom ta oss hem igen. Efter fyra och en halv timme i den underbara naturen kändes en borttappad börs som ett rätt litet bekymmer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi gick igenom många övergivna små byar
 
 
 
 
På vissa ställen ser det ut som man har lämnat sitt hem i brådrasket. Blir nyfiken!
 
 
Det är tur att vi gör våra hiker för vi äter mycket gott här med.
 
Härliga vegitariska Mana.
 
 
Zuma
 
 
 
Afternoon High Tea på Intercontinental
 
 
Red bar terass. I bakgrunden vårt härliga hus.
 
 
 
 
 
 
 
2014-10-23 @ 16:26:00 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


The Umbrella Revolution

Ska med några rader skriva något om den kamp för demokrati som pågår här i HK just nu. Det är svårt för jag tror man skulle kunna skriva en hel bok om det. Händelsen kommer definitivt finnas med i våra historieböcker i framtiden.  En kort bakgrundssammanfattning är att när britterna lämnade över HK till Kina igen 1997 kallades systemet One country-Two systems. I det låg det en förhoppning om fria val i HK. Det första valet 2002 sa man att det var för tidigt att införa egna val i HK. Det samma har sagts 2007 och 2012.  Beijing har valt de personer de har velat ska styra i HK. Nu stundar valet 2017 och de tålmodiga Honkisarna tänkte att NU, meeeeen..... Den 31/8 kom Kina med beskedet att nu blir det val i HK, men regeringen i Beijing kommar att utse de tre kandidaterna som människorna i HK får rösta på. Det blev droppen som fick bägaren att rinna över. Tusen och åter tusentals Hongkongbor, främst studenter under veckorna, men under helger har människor med oika åldrar och olika yrken slutit upp för att kräva demokrati. Polisen svarade med tårgas och pepparsprej mot demonstranterna. De skyddade sig mot attackerna med paraplyer och cyklop. Den gula färgen och paraplyerna har blivit frihetskampens symboler. Jag har fått höra att paraplyet är en symbol för fred i Kina och det här är verkligen en  fredlig kamp. Den bedrivs intensivt på några få platser i HK. De som aktivt protesterar gör det på ett lugn och icke-våldet ligger som en trygg filt över kampen. Det är svårt att förmedla känslan men när man besöker de här områdena känner man deras starka övertygelse, men också den vänlighet och omtänksamhet som präglar kampen. De har byggt upp en liten värld där de bor i små lektält, har ordnat med dusch, toa, matförråd studiekammare, laddningsstationer och till och med sopsortering (som annars är närmast obefintlig här). Jag känner stor ödmjukhet, stolthet och hopp när jag träffar dem. Det rör mig ända in i själen och mina ögon tåras när jag ser deras kamp för demokrati. Förståelsen ökar ännu mer när vi besökte Shanghai förra helgen. Unga människor kom fram till mig när de hörde att jag bor i HK och frågade vad som pågår där. De får ingenting veta om demokratikampen utan i Kina meddelar massmedia att några studentdemonstrationer pågår i HK, men de vet inte vad de protesterar mot. Att det varit mycket folk på gatorna förklarades i Kina som att människorna firade Nationaldagen, som inföll i början av oktober. I Kina får man inte använda Facebook, Instagram osv. De har inte Google som sökmotor utan Kina har egna censurerade söksiter. Vi fick uppleva hur det kan fungera när vi tittade på CNN på hotellet och de började rapportera om HK. Ca 30 sek in i repotaget blev det plötsligt helt svart i rutan och sedan började man sända en kinesisk opera. Censuren slog snabbt till!
 
Kampen fortsätter, trots polisinsatser de senaste dagarna samt hotet att  Beijings  kommer att agera om de inte slutar snart. Några av de största vägarna mitt i centrala Hong Kong, bland affärskomplex, banker och regeringsbyggnader är avstängda av demonstranterna. De har varit där i närmare fyra veckor nu och igår fick en delegation från demonstranterna träffa delar av Hong Kong goverment. Det direktsändes i nästa alla av Hong Kongs tvkanaler. Mötet resulterade inte i några direkt lösningar, men studenterna imponerade med deras skarpa argument. Där satt det fem ungdomar, alla iklädda likadana svarta tshirt med symboler för demokrati, mittemot de kostymklädda regeringmedlemmarna och utstrålade en sådan styrka att den gick genom tvrutan. 
 
Protesterna har nått hela världen och demonstranterna har fått mycket internationellt stöd, men jag har bara träffat en enda västerländsk person som tror att det kommer att leda till att regeringen i Beijing kommer att låta HK få fria val där de själva får bestämma i en demokratisk anda. Jag hoppas hoppas Jim att du har rätt! Hoppas också att mina bilder kan förmedla lite av den känsla av den fridfulla och ytterst viktiga kamp som pågår.
 
 
 
 
 
 
 
 
2014-10-23 @ 14:43:00 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Hongkongfrun säsong fyra

Äntligen har jag kommit till en dator, efter tre veckor här i Hong Kong. Vår stationära har fyllts med virus, men nu har jag kommit åt en bärbar. Min blogg är ett sätt att dokumentera vår tid här och ett sätt för våra nära och kära att ta del av händelser. Om du är intresserad så är du välkommen att följa oss.
 
Det har hänt mycket under de här första veckorna så jag gör som man brukar vid säsongstarter - jag lägger in flera inlägg efter varandra idag. Börjar med en bildkavalkad från den politiska händelsen som pågår här nu - Occupy Central, The Umbrella Revolution. Länge leve tryckfrihetsförordningen, offentlighets principen och demokrati!
 
 
 
 
 
 
 
 
2014-10-23 @ 12:30:32 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0