Earth Hour

Häftig fredag - lugn lördag :-) Varit lite runt stan och sökt uppblåsbar bra madrass till vårt finfrämmande till påsk. När jag handlade mat i vår mataffär fick jag en present igen. Denna gång en liten fin tekanna med inbyggd sil. Den kommer vi att ha användning för. Dricker mer te här än hemma i Sverige och vi hade ingen tesil faktiskt.
 
 
Förra veckan fick jag en liten flaska med kinesiskt 38-procentig sprit.
Tycker tekannan var bättre!
 
Charlie var ute på kvällen med kunder på Hong Kong Sevens och jag och Alva chillade. Vi gjorde god mat från Karins matblogg. Denna gång blev det fiskfärsbiffar med ugnsstekta grönsaker och vitlöksaioli. Mumsfillibabba blev det.
 
Sedan såg vi film, åt yoghurtglass och myste i stearinljusen sken när det Earth Hour inföll 20.30 - 21.30. Alla fasadbelysningar släcktes, så fast det inte var helt mörkt, utan lyste i många lägenheter, blev det en stor skillnad.
 
Så här brukar det se ut
 

HKSeven

Det blev ingen vandring i onsdags pga av regn och åskväder. På något sätt har man nästan blivit beroende av dessa bergsvandringar, som är så jobbiga med alla trappor, men det känns så bra efteråt. Därför gjorde jag och Eva en egen tur i fredags. Vi vandrade faktiskt i nästan fyra timmar. Det var dimmigt och väldigt kvavt, speciellt uppe i bergen. Väldigt dimmigt! Väldigt kvavt! Ni kan se att vi var svettiga pust, pust...




Våren har kommit till Hong Kong. Blad på träd och buskar ändrar inte färg på hösten och de tappar inte alla blad på vintern. På våren skjuter iallafall nya skott som ger härlig ny grönska. Där vi gick var det så många stora fjärilar, som hade vårkänslor och gjorde fler fjärilar. Här studeras de av Eva
 
Efter ett antal timmar var vi nere i civilisationen igen
 
På kvällen möttes vi upp för att kolla in alla festligheter när det är den stora rugbyturneringen HKSevens här i helgen.

"Since its humble kick-off in 1976 as a vehicle to boost rugby’s presence in Asia, the Hong Kong Rugby Sevens has grown into one of the biggest rugby events on the international sporting calendar. Every March, teams from the world’s top rugby nations compete in lightning-fast 15-minute matches in front of 40,000 spectators. And the action at Hong Kong Stadium is merely the epicenter of what morphs into a three-day carnival infecting the whole city."

 Source: http://www.discoverhongkong.com/eng/see-do/events-festivals/mark-events/hong-kong-sevens.jsp#ixzz2OTcxPzpe

Ja karnevalsstämning var ordet. Så mycket folk och fest. Helt galet kan man också beskriva det med utklädda människor från jordens alla hörn och jellyshots som säljs i stora "doktorssprutor" i regnbågens färger. Och så slås man av det där igen. Så mycket människor, sånt party med folk som dricker och dansar på gatorna, men ingen slåss, kräks eller raglar omkring???????????? Polisen är där, ganska många poliser och de skrattar och ler...................

 
 

Flanera på Shanghai Street

Idag efter städning, tvätt och plugg åkte vi till Shanghai Street. Där finns så många roliga saker som har med mat att göra. Porslin, kastruller, bakprylar, wok-grytor - allt! Det finns både bautagrejer till restaurangkök och till "vanliga" hemmaköket.
 
Här på Shanghai Street är en skön känsla av "gamla" Hong Kong
 
 
På den här affären finns så många roliga bakgrejer. Flera av Julias julklappar kom härifrån den senaste julen.

 
När man går i Hong Kong får man gå sakta. Här har inte så många bråttom. Det kanske är en förutsättning för att så många människor ska fungera på en liten yta. Här flanerar man.
"Det är en stor konst att flanera" har någon sagt och det stämmer. Det tar ett tag innan man kommer in i lunken, men sen är det ganska skönt. Som Monica Zetterlund sjunger:
 
http://www.youtube.com/watch?v=ktnq5q4wAYE
 
Jag köpte lite porslin till sushi och andra asiatiska måltider. Tycker jag fick mycket för 120 kronor :-)
 
 
 

Fitness First

Nu har jag och Alva gått med i ett gym i närheten - Fitness first. Alva vill främst ha mer maskiner att träna på i gymmet, än vad vi har här i huset och då ställer väl mamsen upp och går på pass som Zumba, Body Balance osv. Jag var på ett Zumba-pass i går och det var sååååå kul. Varje gång jag såg mig själv i spegeln såg bara ett stort leende. Det är nära och bra. Man får låna två handukar varje gång och de har fina duschar med bra schampo och balsam. Det är kul med kulturskillnader. I "riktiga" Kina är de väldigt naturliga. De gör det som är enkelt och det innefattar också att sörpla och använda ett bordskick som inte vi skulle tycka var ok, om du behöver spotta gör du det - var som helst mm. För dessa mainlandkineser blir det lite jobbigare att komma till HK för här får du inte spotta och så. Därför finns det också den här skylten på vårt gym, kan jag tänka mig. Om en mainlandkines behöver torka sig så är ju en fön jättebra - till allt - inte bara håret. Det uppskattas inte och därför denna instruktion. "This is not a butt dryer" Det tycker jag var kul....

 
I vårt hus har det öppnat en ny affär med lite blandade märken. Man känn sig ju som nästan som hemma när man möts av den här skyltningen av Kånken :-)
 
Tänk vad lilla Sverige finns i världen. Fjälllräven, IKEA mm. Vi har en annan liten affär i vårt hus som säljer kort och papper. Den heter Swedish design!
 
I dag har jag längtat efter att familjen ska vara samlad. Jag saknar "oss"
 
Nu är det snart mat. En vän här i HK, Karin, har en matblogg. Så mycket gott jag hittar där:
 
www.catchmyrecipe.se
 
Alva hittade ett recept på fylld paprika som hon nu fixar i köket. Det doftar gott!
 

Blomutställning i Victoria Park

Idag åkte Eva B, Monica och jag till Victoria Park där det är en stor blomsterutställning. Den var stor och innehöll en massa olika miljöer och statyer uppbyggda av blommor. Det är så spännande det här med smak....
Här är det verkligen inte "less is more" enligt den skandinaviska stilen. Nej nej. Ös på bara och blanda färger och former toppat med mycket bling-bling. Vi tycker det är fult, men så ska det vara här. Smaken är som baken. De tycker säkert vi är alldeles för tråkiga. Det är också faschinerande att se alla som fotar...allt! Så här såg det ut framför en rabatt med penséer och fingerborgsblommor. Inget märkvärdigt...tyckte jag då :-)

 
Här kommer lite exempel på montrar med blomarrangemang:
 
 
 
Dessutom fyndade vi orkidéer. Fyra stycken för 100 HKD (ca 85 svenska kr).
Det var ju billigt. Här står de och vilar i påsarna medan vi åt en god pastalunch.
 
Nöjd, men trött av alla människor och intryck kom jag hem till Alva, som är så duktig och pluggar själv. Här är  dagens inköp. Tomaterna var så söta och goda. Mangon ska bli vårt kvällsfika.
 
Alva har pluggat klart för idag och frågade var tejpen är för ett tag sedan. Jag har hört hur hon rivit tejp på tejp, medan jag skivit i bloggen. Nu kollade jag och fick se den här skapelsen:

 
Blir nostalgisk över minnen som kommer från den tid jag var i hennes ålder. Jag har alltid älskat att klippa ut och sparat på bra visdomsord. Många har suttit länge på min anslagstavla och faktiskt varit med mig i livet - i tröst, i glädje och pepp för att våga. Många gånger har man ju mött människor som inte tror på förändring eller att saker är omöjliga. Det har alltid upprört mig, från att jag var rätt ung. Man kan väl prova i alla fall. Följade ord har varit med mig ända sen jag gick i sjuan tror jag. Jag kommer ihåg att de satt på min bästa kompis Tinas storasyster Lisas vägg:
 
" Herre, förbarma dig
och se med särskild ömhet
till dessa människor,
som är så väldigt logiska,
så väldigt realistiska
att de blir irriterade
över att man kan tro på
en blå liten häst"
 
Nu startar associationsbanorna........ En låt, som jag kopplar ihop med dikten och som jag också alltid gillat mycket är den här:
 
http://www.youtube.com/watch?v=EPSxTDJeQ9I
 
"If I could see something-
You can see anything you want boy
If I could be someone-
You can be anyone, celebrate boy.
If I could do something-
Well you can do something,
If I could do anything-
Well can you do something out of this world?"
Dream on!

Styling och Törnrosabalett

Så har det varit helg. Jag och Alva är själva nu i nästan 14 dagar då Charlie reser nästan hela mars månad. I fredags var vi tillsammans med Alvas kompis Antonia och hennes mamma Bianca. Först var vi på något som kallas "Ladies bazaar". Vi visste inte riktigt vad det var, men en Swea skulle sälja lite kläder och vi var inbjudna. Kan förklara det bäst som en liten marknad där företagsamma kvinnor sålde sina produkter. Det var inte så många, men lite smink, kläder, smycken och hälsokost fanns. Jag köpte ett armband och Alva en tröja. På tillställningen fanns också en kvinna, Rennie Fensham, som var Artistic Director, Hair Stylist and Make up Artist. Hon visade lite enkla frisyr- och sminktips. Rennie hade just öppnat en ny salong och var där och gjorde reklam för den. Sen var det lottdragning. Först drog de det största priset, som var en Makeover på Rennies salong Hollywood Hair till ett värde av 3000 HKD (ung det samma i SKR). ALVA VANN!!!! Hon tyckte det bara var pinsamt, så jag har köpt presentkortet av henne för en överenskommen (ja nästan) summa.Sådana här gånger räcker inte riktigt min engelska för att förklara hur jag menar. Gick och pratade med Rennie och skulle förklara att jag gärna ville göra något med mitt hår för pengarna. "You know, I don´t want to look so nice.." Nämen, så kan man väl inte säga... Hon tittade konstigt på mig. Alltså jag menar ju att jag inte vill se så snäll ut, utan mer ha en busig "look". Tror inte hon fattade riktigt, men hon berättade iallafall att på hennes salong fanns en jätteduktig italiensk hårdesigner, Lorena Severi. Hon kunde hjälpa mig med extensions, tyckte Rennie. Googla på henne får du se, sa hon också. Jag gick in på hemsidan www.hollywoodhair.com.hk när jag kom hem.
Sen googlade jag både Rennie Fensham och Lorena Severi. De har båda jobbat som stylister åt kändisar som Brad Pitt, Freddie Mercury, Liza Minelli, Penelope Cruz, Kate Moss....... och nu Eva Lundmark från Ö-vik. Jag känn mig som lite nervööös.......
Jamen kanske nåt sånt här litet busrufs bara.......................
 
Vi avslutade kvällen med middag på en Libanesisk restaurang. Gott och mysigt. Alla tror att Ava och Antonia är tvillingar och de är faktiskt lika, både in- och utvändigt.
 
Lördagen bara gick och igår, söndag, var jag ute på en liten turné. Gick till Hung Hom, tog båten till North Point och gick på marknaden där med alla levande fiskar, grishuvuden som hänger bland oxsvansar och liljor. Lite makabert, men så Hongkongskt. Sedan tog jag spårvagn till Wan Chai och så båten hem till TST igen.

Spårvagnarna är så smala.....
 
Svalkade mig med en färskpressad fruktdryck - valde vattenmelon.
 
På kvällen var jag och Alva på balett i Sha Tin Town Hall.
Jag har aldrig varit på en klassisk balettföreställning förut. Vi såg Törnrosa.
 
Det var så vacker musik av Tchaikovsky. Tänk att han skrev den 1890. Läste att han tyckte själv att det var ett av det bästa verk han gjort. Jag tycker det var helt fantastiskt att se dessa tåbalettdanser. Vilken övning och smärta, som måste ligga bakom. Männen i trikåer ser ju lite fåniga ut framifrån, men bakdelen och dessa lårmuskler är en syn. Handlingen var ju känd för oss, så det var lätt att följa med i dansen, men Alva tyckte det blev enformigt och gick i pausen. Annat var det med de förvånandsvärt många barn som var där. Det var så många barn i ca 4-årsåldern på föreställningen som höll på från 19.30 - 22.15. De sa inte ett knyst, förutom i pausen. Imponerande. Det är förresten en svensk kvinna, som är chef över The Hong Kong Ballet, Madeleine Onne.
 
Här är en länk till en liten film
http://www.youtube.com/watch?v=LWSklT5TY0Y&feature=player_embedded
 
 
 
 
 

Dagens vandring - Jardine´s outlock

När jag väckte Alva i morse slog det mig vilken spännande utsikt hennes sköldpaddor har!
 
Efter frukost gick jag till Hung Hom och tog där båten 09.05, tillsammans med hikeledare Eva, till North Point. Därifrån blev det taxi upp till Park View. Vi var fem vandrare idag och vandrade Hong Kong trail stage 5, Jardine´s Outlock.
Kom härligt högt upp.
 
På väg ner passerade vi Tai Tam Reservoir med grönt vatten och en fin gammal stenbro.
 
På väg hem igen gick jag förbi den här skylten:
 
Bror Magnus med familj kommer hit om två veckor och här har de redan börja sätta upp skyltar för att uppmärksamma detta. Det är förstås en stor händelse att fira här, menar Magnus och det är det ju för oss också. Det ska bli så roligt! Välkomna!

Storhandling

När man handlar på mataffärerna här i Hong Kong uppmanar de att man ska ta med egna tygkassar eller dyl. för att spara på jordens resurser. Det är ju jättebra, men jag förstår inte riktigt hur de tänker sen....?
För sen när man kommer till kassan med sin tygkasse lägger de alla kylvaror i små platspåsar innan
de packar ner den i min medhavda tygkasse. De gör väl det för att inte andra varor och kassen ska bli blöta av kondensen, men det känns ju inte precis som något bra sätt att spara på resurser?!
 
Alva klagar på att vi aldrig har något i kylskåpet här. Det blir nog lätt så att man handlar dag för dag (och ibland måltid för måltid) när man har affären i huset och dessutom har tid. Idag slog jag på och storhandlade, så nu finns det inte plats för mer i vårt lilla kyl och dito frys.

Till helgen är den en utställning här som heter "Affordable Art" Jag får för mig att det är något liknande Liljevalchs vårutställning, med nya konstnärer som ställer ut. De kommer från hela världen och all konst är till salu till överkommliga priser. Tycker det lät som något roligt att gå på och dessutom letar jag en tavla att ha över vår soffa. Fick mejl av Svenska Generalkonsulatet att de hade fribiljetter, så idag åkte jag över till ön för att hämta sådana. Så här ser båtarna ut, som tar oss över till ön:
De heter Star Ferry och har funnits här ända sedan i slutet på 1800-talet. Det tar 8 minuter att åka över sundet och det kostar ca 3 kr. Mycket bra. De är gamla, men charmiga. Bänkarna man sitter på har så fin utsmyckning tycker jag.
 
Hade en lunchdate med maken. Vi gick till ett litet kineshak där de brukar äta lunch med jobbet. Jag gillar maten och det är billigt, ca 30-40 kr för en lunch. Mycket på menyn. För första gången såg jag att de erbjöd groda tillagad på olika sätt, stekt, kokt, friterad... Det åt jag inte, men däremot en god, stark nudelsoppa med stora räkor i. När jag kom hem hade vårt nya soffbord anlänt. Det blev bra tycker jag.
 
 
 

Klungan - på japanska??

I fredags pluggade Alva undan på förmiddagen och jag höll på med tvätt och sådant. I vårt "compact living" finns vår kombinerade tvättmaskin/torktumlare praktiskt placerad bakom ett skåp i köket under ugnen.
 

 
 
Det är så fint väder här nu så vi tog med oss lunch och åkte ut till Deep Water Bay. Härlig eftermiddag med 25 grader i luften och närmare 20 i vattnet tror jag. Det innebar årets första dopp för mig. Alva har redan hunnit med att bada när Fanny var här.
 
 
Vi tog båten till ön när vi for dit och lyxade oss med en taxi till beachen. På tillbakavägen tog vi buss 973 som körde oss nästan ända hem. Det tog ung 45 minuter. Ibland är det kul att åka buss istället för tunnelbana, fast det kan ta längre tid. Man ser så mycket och få lite mer grepp om var man är. Behövs ju för mitt lokalsinne! :-)
Det var nästan tomt på bussen, så inte behövde vi trängas, som i tunnelbanan heller.

 
Passerade små kvarter...
 
...stora kvarter och stora hamnen.....
....innan vi var hemma.
 
Senare på kvällen tog vi tunnelbanan in till ön igen för att gå på en dansuppvisning jag köpt biljetter till lite på vinst eller förlust. Jag gillar ju dans och Condors är en japansk dansuppvisningsgrupp som är väldigt populär i sitt hemland. Där säljs biljetterna ut på 15 minuter. Jag beställde kvällen före och till min lycka fanns det två platser på första rad. Tycker alltid att det är kul att sitta längst fram, vad jag än går på. Man är så mycket mer med då. Dansa kunde de, men det var också små sketcher och filmer. Helt galet! Jag vill jämföra dem med Klungan från Umeå, ni vet de som också gjort "Mammas nya kille" på radio. Går inte att återberätta, måste upplevas. Här är en liten snutt jag hittade på youtube.
 
http://www.youtube.com/watch?v=ueGVGzLPJws
 
Helgen i övrigt har varit lugn. Charlie kom hem från USA i lördagskväll och idag har vi tillbringat ca 4 timmar i det stora 28-våningsmöbelvaruhuset i Ap Lei Chau. Behövde ett bord och till slut hittade vi ett, som levereras på tisdag. Det blir bra.
 
Kram på er alla där ute!
 
 








 

Tai Long Wan i Sai Kung

Jag startade hemifrån kvart över åtta på morgonen och åkte först tunnelbana till Hung Hom för att träffa några hikers där för att samåka taxi till Sai Kung. Tycker den här skylten var lite svårttolkad. Förstår inte riktigt hur jag ska bära mig åt :-)

Taxiresan tog 45 minuter. Väl i Sai Kung fick vi byta vår röda taxi mot en grön. "Stadstaxin" får inte köra i Sai Kungs område. Efter ytterligare ca 30 minuters taxifärd började vår hike. Det har varit en solig och lagom varm dag i Hong Kong i dag, så vi fick ett perfekt hikeväder. Åh vad vackert det var. Vi  passerade tre stränder, helt öde och vackra berg som vi fick vandra uppför och uppför. Tala om att jag har tappat all kondition jag lyckats få före juluppehållet. Nu jädrans måste här tränas. Flås flås. Men vilken natur. Tappade nästan andan av den med!


Vi tog lunchpaus vid tredje stranden och åt vår medhavda matsäck. Låg och pratade och solade i en timme.

Här sitter jag och ser ut som tant Eva bland alla som är så "fit" :-)
 
Skönt att ladda batterierna för det var på väg hem, efter vi gick över spången, som det blev riktigt "heavy".
 
På den här hiken fick man se ner var man satte fötterna. Det var stora koblajor lite varstans och då och då dök ägarna upp. Muuuuu
 
Kom hem ca 16.30 efter att åkt buss till Mongkok och gick lite vilse i när jag skulle hitta tunnelbana hem. En hel arbetsdag blev det. Rätt skönt slut. Njuter nu av fin solnedgång över Honkis och väntar på att Alva ska komma från affären, där hon handlat saker för att bjuda sin mamma på en fruktmilkshake till kvällsfika.
Ha´de´!

Vardag

Ibland finns det ju inte så mycket att skriva om i bloggen. Det är ju som vardag här med. Ibland. Kanske jag ska göra en modeblogg. Det är ju populärt bland ungdomarna. Jag kan visa mina outfits och pluta med munnen och ta kort i spegeln eller med min långa arm.
Ok här ska jag visa min mössa som jag impulsköpte när det var 70% rea på Fila i vårt hus.
 
 
Nej men det här var inte jag så bra på. Förstår inte hur man ska ta kort utan att kameran är ivägen för ansiktet. Får prova den långa armen istället då:
 
Nä det här är nog inte min grej. Tycker inte riktigt att min mössa gjorde rätt för sig på bild. Den är snyggare i verkligheten. Och inte fick jag till det där med plutandet riktigt bra heller.
Jag får nog hålla mig till temat "Gissa bilden"
Vet ni vad det här är?
 
Här kommer svaret:
 
 
 
 
Det är "snöret" som håller upp korgen där männen sitter, som servar vår luftkonditionering. På 48:e våningen! Här går jag med mössa inomhus och de har inte hjälm. Inte ens en mössa!

Lugn helg

Helgen har varit så lugn. Charlie borta, Alva har pluggat...
 
 
och jag har...... ja vad har jag gjort.? Städning, tvätt och strykning har legat efter nu när stora O har varit här, så det har jag gjort....fast väldigt lite. Jag och Alva har varit ute och gått lite runt här omkring. Vi var bla i parken, som ligger nära oss - Kowloon Park. Det är en riktigt stor park med mycket grönt och en del djur. På tal om djur... en klasskompis från lärarhög, Mona,  brukar lägga in så roliga bilder på Facebook under temat "gissa djuret". Jag kanske ska härma henne. Här är ett djur vi såg. Gissa djuret!
 
 
Här kommer svaret:
 
 
 
 
 
En flamingo. Gissade ni rätt?
 
Det har ju alltid varit mycke´ djura´ i vår familj och ibland saknar vi våra djur så mycket. I alla fall jag och Alva! När vi blir riktigt längtan brukar vi åka till MongKok. Det som är bra i HK är att om du vill ha något åker du till en gata och sedan finns det du söker efter på den gatan kvarter efter kvarter. Det kan vara allt från badrumskranegatorna till cykelgatorna. Praktiskt att bara behöva åka och gå på en gata. På Goldfish market finns flera kvarter med fiskar i alla storlekar och färger.
 
 
De serverar också fisk på restaurangerna och du får själv välja ur akvarierna i fönstren. Ofta ser man den här varelsen, som jag tror är en mussla. Min fantasi tar mig till något som nån av våra hästar haft mellan benen. Tycker inte att de ser aptitliga ut!
 
Det finns också affärer som säljer de sötaste av kattungar och hundvalpar. Alva står med bedjande blick och säger snälla........ NEJ! säger jag, fast hela mitt hjärta skriker Joooo! Vill Ha!!!
Vi köpte ett nytt akvarium istället till de två sköldpaddorna som är våra husdjur här. De fick jättefint och stort att simma i.
Den ena sköldpaddan, som heter Lucifer (Oskar har döpt den...) har bara legat stilla och blundat sen vi köpte den. Nu fick den glädjefnatt i det nya akvariet. Den började simma och gjorde kullerbytter, stod på händer och skrek tack.... nä det gjorde den inte, men det kändes som den blev väldigt glad. Men den gjorde faktiskt kullerbyttor.
 
Stackarn, den var nog deprimerad i den lilla glasskålen vi hade tidigare. Tänk att en liten sköldpadda kan visa sådana känslor :-D

Fredagsmys

I fredagskväll var Alva ute med sina kompisar. Jag och Charlie firade vår 22-åriga bröllopsdag en dag i föväg för han åkte till Amerikat på lördagen. Vi tänkte gå till en koreansk restaurang här i närheten, men där var det fullt.
De tipsade oss om en annan och vi hamnade i ett nytt område och på en kul restaurang där man fick tillbehör och sedan beställde man in kött och stekte själv vid bordet. Vi beställde kyckling och griskind.... Det var jättegott!



Sedan gick vi till "Foot Buzz" i närheten och tog fotmassage. Bra kväll, som avslutades på stamhaket vid vårt hus.
 
 



Hong Kong Heritage Museum

Idag gjorde jag och fem trevliga Sweor ett besök på Hong Kong Heritage Museum. Där visar de utställningen "Fabergé- Legacy of Imperial Russia".


Peter Carl Fabergé gjorde 57 juvelklädda påskägg på beställning åt den ryske tsaren mellan 1885 och 1917. Först beställdes ett varje år som gåva till tsarens fru. När Nicholas II tog över beställde han två ägg varje år. Ett till sin fru och ett till sin mamma. Fantastisk juvelerarkonst! Äggen är så vackra och innehåller otroliga små överraskningar.
År 1900 var ägget en karta över transibiriska järnvägen. Inuti glimrade ett litet komplett tåg i rent guld, som man kunde dra upp med en liten guldnyckel så det åkte iväg.
 
Av de 57 äggen som skapades har man hittat alla utom åtta. Under ryska revolutionen stals några ägg av plundrare. Resten las i Kremls valv. På 1930-talet sålde Josef Stalin fjorton ägg till västerländska auktionshus för att få in pengar och några såldes för så lite som 400 dollar. Att jämföra med det ägg som såldes 2007 på auktionsverket Christie´s för drygt 115 miljoner kronor till en rysk samlare. Idag finns många av äggen åter i Ryssland och andra finns på museér runt om i världen- Fyra stycken ägg ägs av privata samlare.
 
Juvelerarhuset Fabregé gjorde även mycket annat. Jag fastnade för det här konstverket.
 
En vas, som är gjord som det finns vatten i den. I vasen finns en pensé gjord av guld, diamanter och andra ädelstenar. På blomman finns en liten knapp och när man trycker på den slås bladen upp och visar fem små minimålningar av Tsar Nicholas II och hans hustru Alexandra Fyodorovnas fem barn i diamantprydda små ramar. Det var en gåva från Tsaren till hans hustru på deras 10-åriga bröllopsdag. Alltså - vi har ju bara tre barn. Det måste ju vara mycket billigare Charlie....
Det var en väldigt fin utställning med vackra saker och jag tycker det var en häftig känsla att se dessa ägg i verkligheten.
Efter utställningen åkte vi till Annes hus och åt en god lunch på terassen. Bra avslut på veckan. Trevlig fredagskväll på er alla.

 


 

RSS 2.0