Hong Kong Heritage Museum

Idag gjorde jag och fem trevliga Sweor ett besök på Hong Kong Heritage Museum. Där visar de utställningen "Fabergé- Legacy of Imperial Russia".


Peter Carl Fabergé gjorde 57 juvelklädda påskägg på beställning åt den ryske tsaren mellan 1885 och 1917. Först beställdes ett varje år som gåva till tsarens fru. När Nicholas II tog över beställde han två ägg varje år. Ett till sin fru och ett till sin mamma. Fantastisk juvelerarkonst! Äggen är så vackra och innehåller otroliga små överraskningar.
År 1900 var ägget en karta över transibiriska järnvägen. Inuti glimrade ett litet komplett tåg i rent guld, som man kunde dra upp med en liten guldnyckel så det åkte iväg.
 
Av de 57 äggen som skapades har man hittat alla utom åtta. Under ryska revolutionen stals några ägg av plundrare. Resten las i Kremls valv. På 1930-talet sålde Josef Stalin fjorton ägg till västerländska auktionshus för att få in pengar och några såldes för så lite som 400 dollar. Att jämföra med det ägg som såldes 2007 på auktionsverket Christie´s för drygt 115 miljoner kronor till en rysk samlare. Idag finns många av äggen åter i Ryssland och andra finns på museér runt om i världen- Fyra stycken ägg ägs av privata samlare.
 
Juvelerarhuset Fabregé gjorde även mycket annat. Jag fastnade för det här konstverket.
 
En vas, som är gjord som det finns vatten i den. I vasen finns en pensé gjord av guld, diamanter och andra ädelstenar. På blomman finns en liten knapp och när man trycker på den slås bladen upp och visar fem små minimålningar av Tsar Nicholas II och hans hustru Alexandra Fyodorovnas fem barn i diamantprydda små ramar. Det var en gåva från Tsaren till hans hustru på deras 10-åriga bröllopsdag. Alltså - vi har ju bara tre barn. Det måste ju vara mycket billigare Charlie....
Det var en väldigt fin utställning med vackra saker och jag tycker det var en häftig känsla att se dessa ägg i verkligheten.
Efter utställningen åkte vi till Annes hus och åt en god lunch på terassen. Bra avslut på veckan. Trevlig fredagskväll på er alla.

 


 

Kommentarer
Postat av: Helena

Vilka tuffa dagar du har... ;) Fantastiskt med Faberge "på riktigt" :)

Svar: Jag har ju kompledigt😉
hongkongfrun.blogg.se

2013-03-01 @ 22:13:50
Postat av: Anonym

Hej Eva!
Vilken härlig blogg och vad roligt att få ta del av din resa:-)
Idag är första dagen på sportlovet här och jag ska ta mina kids till bjästabacken, sen jobbar jag resten av veckan.
Ha det super
/ Licette

Svar: Låter härligt med slalom. Åker alla tre? Vad duktig Laban är på skidorna. Här lyser solen äntligen idag och vi har tagit en långpromenad. Går rätt långsamt pga alla människor😄 Men som tur är har vi ju inte så bråttom...... Ha en skön dag!
hongkongfrun.blogg.se

2013-03-04 @ 08:40:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0