Kowloon Walled City

På lördag åkte vi över till Central igen för lite ärenden. Fint väder när vi for. Sedan började det tokregna.
 
Inga paraplyer hade vi, men det är tur att det finns många shoppingcenter att söka sig till. (Inte så många som valde att sitt ute uppe på sightseeingbussens tak i spöregn)
 
Sedan lyste solen igen och vi kunde ta spårvagnen för att göra våra sista ärenden innan vi åkte färja hem igen.
Spårvagnarna är inte gjorda för långa resliga män, som min man. Det är lågt i tak. Upptäckte sedan att han måste ha nött bort en massa hår när han stod där, för inte har väl Charlie haft en kal fläck på huvudet förr!??!!  :-)
 
Väl hemma igen lämnade vi våra grejer och åkte ut en tur till Kowloon Walled City Park. En fin park som byggts upp sedan Kowloon Walled City revs.Det var en väldigt speciell del av Hong Kong som hade sitt ursprung redan så långt bak i tiden som till Song Dynastin (920-1279), då det var ett samlingsställe för handeln med salt. Sedan var stället en kinesisk militärbas. Det utvecklades sedan till ett laglöst land, som regeringen tog sin hand ifrån. Maffian Triads kontrollerade området och det var mycket spel, droghandel och prostitution mellan 1950-1970. I början av 80-talet blev det lite lugnare där och ett samhälle för Hong Kongs fattiga tog form. 1987 beräknas 33000 personer ha bott här på en yta som var 0,026 kvadratkilometer. Omräknat blir det 1 255 000 personer per kvadratkilometer (jmf med Hong Kong, en av världens mest tätbefolkade ställen, som hade 6 700 inv/ kvadratkilometer år 2009). Det var urusla förhållanden, men det var också ett samhälle med mycket gemenskap. En liten värld i världen där man hjälpte varandra och far- och morföräldrar tog hand om barnen. Stadens tak blev populära samlingspunkter där man spelade spel, gjorde läxor efter skolan och bara samlades för att relaxa lite. Centrala torget i staden hette Yemen och där samlades man också för att fika och umgås, titta på tv och lära sig kalligrafri t.ex. Pensionärsföreningen brukade samlas i stadens tempel.
I mars 1993 började man riva the Walled City och arbetet var klart i april 1994. En månad senare började parken byggas upp. Hong Kongs regering spenderade 2,7 miljarder i kompensation till de 33 000 invånarna.


 


NU


 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0