Hainan - Kinas Hawaii

 
Vi åkte till Sanya på ön Hainan i södra Kina för att fira min käre makes 60-årsdag. Lagom flygresa
på 1,5 timmar tar oss dit. Det märks att vi inte är i HK. Inga skyltar på engelska, högertrafik och stökigare omgivningar. Vår taxichaufför har en anmärkningsvärd lång tumnagel. Aktningsvärd tycker hans omgivning, då den markerar att han inte hör till alla de som arbetar på Sanyas alla fruktodlingar eller med annat hårt kroppsarbete.
Sanya är en rätt ny semesterort och många lyxiga resorts har byggts för de alltfler rika kineserna. Fina vägar har läckra gatlysen med bra miljötänk. Både solpanel och vindsnurra på varje stolpe.
 
 
I Kina har de flesta hus, enligt Charlie, blåa tak.
Varför det kan man undra och googlar........ Det gick inte. Googles är en förbjuden sökmotor i Kina, liksom sociala medier som Facebook och Twitter t.ex. Glömmer att det är en diktatur vi befinner oss i där folk inte får sprida sina åsikter och ta in andras :-(( Jag har kollat upp det där med taken efteråt och som jag förstår det symboliserar det den blå himlen. Det har visats i utgrävningar ett det var en väldig tidig företeelse i kinesisk arkitektur, men då var det förbehållet tempel samt de rikaste och förnämsta i dynastin. Det är mycket symbolik och feng shui som styr än idag.
 
Ön kallas Kinas Hawaii och när vi kom till hotellet hängde de följdaktligen orkidéer runt våra halsar -aloha... heter det väl inte på kinesiska utan .... Ni hah!
 
 
 
Här har vi haft väldigt sköna dagar. Vårt resort låg vid en strand där det var helt lugnt. Inga banana-boats, vattenskotrar eller andra aktiviteter. Väldigt skönt för oss som är storstadsbor nu. Vi åkte in till staden Sanya en dag. Massor av folk överallt.
Kineserna skyddar sin kropp noga mot solen. De har ofta paraplyer och kläder på stranden. Medan vi kämpar för att få en fin bränna är det här finast att vara vit. Man får se upp när man ska köpa en hudkräm. Oftast innehåller de "Whitening" - alltså blekmedel. Hu det kan väl inte vara nyttigt! Det kan också vara svårt att hitta en solkräm med, för oss, rimlig solfaktor (typ 8-15) En gång hittade jag en tub med solfaktor 100 plus att den innehöll whitening.........
Efter vattenskoter för vissa av oss och lunch på stranden åkte vi tillbaka till vårt lugn.
 
God mat. Väldigt få västerlänningar här och vi blir rätt uttittade. När vi kom till restaurangen stod all personal runt vårt bord och tittade vad vi beställde och hur vi åt.....
Det var tydligen en påfrestande upplevelse, för sedan slockande några av serveringspersonalen....
 
I övrigt har vi mest solat...
 
Läst.....
 
Samt ätit och druckit gott......
 
Lite aktiviteter emellanåt, med betoning på lite........
Stått på händer och gjort andra konster i poolen......
 
Fiskat från stranden....
 
Spelat bowling....
 
Och firat Charlie förstås. Tack familjen Bergström för champangefrukosten, blink blink...

Kommentarer
Postat av: Helena

Vad kul att läsa allt du skrivit Eva :) Roligast var den sovande personalen... Eller så är det inte så roligt kanske. Tuffa arbetspass förmodligen. De där gångarna låter ju intressant, men mig får du inte med!! Klaustrofobiska tankar söker mig bara vid tanken. Huga! Men Micke är nog en hugad vandrare i britternas fotspår :) kram

2013-02-26 @ 19:38:57
Postat av: Eva

Längtar efter att få dela våra äventyr här med er. Kram till er alla

2013-02-27 @ 00:42:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0