Stadsvandring i Central

I torsdag vandrade jag, tillsammans med ca 20 andra Sweor, runt i stadsdelen Central, på Hong Kong-ön. Vi tittade på gamla byggnader, studerade gamla fotografier och jämförde med hur det ser ut idag, åkte upp i höga hus och promenerade i gamla trånga gränder. Vandringen avslutades med en god lunch på restaurangen "The Monogamous Chinese", som plockade fram en blanding av sina rätter från Sichuan (starkt) och Peking. En mycket trevlig och lärorik dag med guiden Karin Gibson i spetsen.
 
När britterna kom till HK fick de ej bosätta sig på fastlandet utan ön blev deras plats när de kom 1841. Först kallade de ön Victoria. Ganska snart satte de igång med den "landfilling" som har skapat det Hong Kong som finns idag. Imponerande arbete. På den tiden gick vattenlinjen så mycket högre upp och idag är ön så landfylld så det tar inte mer än några minuter att åka färja över till fastlandet från hamnen, som idag bär det namnet som britterna först gav ön, Victoria Harbour. Det var intressant att höra Hong Kong-öns historia, bl a om den tävling som varit mellan de två största bankerna i Hong Kong, Bank of China och HSBC, när det gäller att ha den högsta byggnaden. Här har till och med en sådan viktig sak som Feng Shui får stryka på foten i kampen. Det hus som Bank of China har nu är så fel det bara kan bli enligt den gamla synen.
 
HSCB byggde sitt huvudkontor, som är till höger i bild 1985 (förövrigt byggt i moduler för att det skulle kunna plockas ner om det skulle gå åt pipsvängen när Kina övertog HK från britterna 1997) Det är helt rätt byggt enligt och har "good feng shui". HSBC har ett avtal med HK som innebär att inget hus får byggas mellan vattnet och banken för att behålla rätt strömmningar av den goda energin. Intill ser ni den gamla HSBC byggnaden är halva fastigheten har behållits. Sedan kommer Svarte Petter - Bank of China´s nya byggnad. Som hämd för att HSBC byggde högre än dem gjorde de ett väldigt spektaktulärt hus. Det har väldigt "bad feng shui". Trianglar är helt fel, alla kanter gör att drakarna flyger helt fel. Dessutom har de två onda långa spjut högst upp. Det här har blivit väldigt kostsamt för husen runt om kring. För att kompensera allt ont som Bank of China´s byggnad ställer till med har de måsta bygga om sina fasader och gjort mer runda former och hål där strömningarna får gå istället. Mohahaha säger Bank of China. Växer vissa aldrig i från sandlådan frågar jag mig????
På tal om banker är en annan liten kuriosa om HK att här är det tre banker som trycker pengarna. Det innebär att tex en hundradollar-sedel kan se ut på tre olika sätt. Lite förvirrande från början.....
 
Hong Kong island slutet av 1800-talet
 
 
Hundra år senare...
 
 
 
Vi gick till The Flagstaff House. Det är den äldsta kolonialbyggnaden som finns kvar. Byggdes 1846 och var från början huvudbyggnaden för militären, numera ett temuseéum med en resturang som också har tecermonier. Såg ut att vara ett riktigt trevligt lunchställe, som jag ska besöka någongång. Deras specialite är Pu-rha te, som man steker och sedan torkar ihop i hårda runda kakor i olika storlekar. De lagras, liksom fina viner, i flera år och kan kosta flera 10 000-kronor. I trädgården växte de sötaste av Kameliarosor:
Innan lunch gick vi runt i små gränder med marknader för frukt, grönsaker, fisk, kött, blommor och allt. Skomakare sitter i små hopfällbara bås och det låter och luktar och är fullt av synintryck. Här känns det att man lever!
Vi fick också lära oss vad de här skyltarna, som man ser lite varstans, betyder:
Det är skylten för pantbank i HK. De var de banker som fanns i tidig historia här. Vi gick in en och en i banken. Man går in genom en dörr, gör en vänstersväng och kommer förbi en hööööög kassadisk, där du inte kan se personalen, och vad viktigare är, de kan inte se dig. Du ska kunna ha heder i behåll även om du måste panta din Rolexklocka värd 300 000 för 100 000. När du sedan anonymt fått dina pengar går du ut genom en svängdörr på andra sidan. Bra att veta att det inte kommer skvallras på byn om jag måste gå och panta vigselringarna nångång :-)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0