Vecka 20

Nu har jag inte bloggat på hela veckan så här kommer ett sammandrag av veckan:
 
Charlie har varit borta hela veckan. Måndagkväll tog jag och Alva en kvällspromenad. Vi tittade till ankan och den verkade trivas även i Hong Kong by night.
 
kade

 
Klockstapeln från den gamla järnvägsstationen, som låg här nere vid vattnet tidigare.
 
På tisdagförmiddag träffades jag och Catharina för en hike, High Junk Peak Country Trail, till ClearWater Bay. Det var fint väder när vi startade vår resa till utgångspunkten, men redan i bussen blev det jättedimmigt. så vi hade inte så mycket sikt, dvs ingen :-) , men det var en mycket fin hike med stigar som inte var så tillrättalagda. Hit måste vi igen vid klart väder!


Varning för oss vandrare! Ett farligt släkte :-)
 
 
Det var så mycket stora spindelnät efter vägen. Såg man sig inte för, blev man fångad.
 
 
Nere igen. Ni ska inte tro att det här är någon söndagspromenad precis. Genomsvettig och med skrubbsår på benen är jag nere igen.
 
 
 
 
Väldigt skönt att komma ner till Clearwater bay för ett svalkande dopp!
 
 
Torra kläder, blöta skor och ett stort leende. Skönt!
 
På onsdagen var det dags för en vandring"på platten". SWEA hade en vandring i en del av Hong Kong som heter Sai Kung. Det är en gammal fiskeby, som trots att den växer, behåller en härlig charm. Här bor en del svenskar, bla Anita och Ann-Sofie, som var våra guider.
 
 
Även Sai Kung består av mycket "land-filling". Här visar Anita var vattenlinjen gick tidigare. Det
 är otrolig att det fungerar.
 
Det går vilda kor i Sai Kung.
 
På väg ner till vattnet.
 
 
Många lever fortfarande av fisket. Här är en man som nog bara ska fånga sig en lunch.
 
 
Men de riktiga fiskarna säljer sina fångster nere vid strandkajen.
 
 
Vi gick igenom parken för att komma till "gamla stan". Här är det indiska gummiträdet, Bayan tree.

Även här har de nu fyllt upp marken. Lis, som har bott i Sai Kung tidigare i flera år, berättar att hit gick vattnet på den tiden.
 
 
Det är så intressant att höra om Hong Kongs historia av de som är duktiga på att berätta.

Vi gick genom de gamla gränderna förbi affärer där de gör dräkter till de traditionella drakdanserna..
 
... den 95-åriga plåtslagaren, som hade kort i sin butik på när Margret Thacher besökte honom....
 
... förbi ålderdomshemmet där de äldre satt utanför huset och vinkade till oss. Fiffig anordning med paraplyet!
 
Många spännande miljöer.
 

Sedan gick vi tillbaka till strandkajen och avslutade färden med en god lunch och många skratt.
 
 
Vid 23-tiden fick vi besök av denna tjusiga kvartett.
 
Det är tre killar från Ö-vik och deras kompis, som är på väg hem efter 8 månader som backpackers i Australien. De bodde hos oss en natt och på torsdagen gick vi runt och letade bra boende och hade en liten snabbkurs i kommunikationer, innan jag släppte dem fria i storstan.... De stannar här i två veckor och jag hoppas de får en kul tid här. Blir nog inte så svårt :-)
 
På fredagmorgon bad Alva mig komma och titta på något märkligt. Hon lyfte upp sin krabba och sa:
-Här är en krabba!
Ehh ja, det var väl inte så märkligt...
 
Jo för här är en krabba till...
 
 
Det var märkligt! Hon har nämligen bara en krabba. Vi visste inte att krabbor ömsar skal, för det var det den hade gjort. Så konstigt. Hela skalet, med ögon och allt, låg tomt och sedan kröp krabban omkring med sitt nya, fina, blanka skal. Skulle vara roligt att se hur det gick till!
 
Fredagen skulle ägnas åt att fira en SWEA som fyllde 50 år. Det är vår vandringsledare Eva som är jubilaren.
 
Vi samlades på strandpromenaden nedanför deras hus i Hung Hom för bubbel och presentutdelning.
 
 
Sedan promenerade vi till piren och klev på en junk. Det är en slags båt som tog oss ut på Kinesiska sjön. Vi ankrade utanför Lamma island och åt god lunch och badade. Ibland tittade solen fram. Härligt.
 
 
 
 
 
 
Det var en toppendag tillsammans.
 
 
Tyvärr blev jag jättesjösjuk på vägen tillbaka och åkte hem för att vila upp mig någon timme. Men sen mötte jag upp tjejerna igen, vid restaurangen där de ätit middag, redo för nattens äventyr. Kröp i säng 03.00. Så Eva blev verkligen firad.
 
 
Lördag började, av naturliga skäl, med sovmorgon. Efter lite småpyssel hemma var klockan nästan 15.00 och det var dags att gå till Mariners Club. Där ligger den skandinaviska kyrkan och svenska kyrkan hade bjudit in Birgitta och Herman Lindqvist för att berätta om deras tid i Asien och i Hong Kong. Tur att lokalen bara ligger ca 10 minuters promenad härifrån, för det är sommar, fuktigt och vaaarmt. Svetthanduken är alltid med!
 
 
Det var några mycket roliga och intressanta timmar i parets sällskap. Jag köpte en bok av Birgitta och blev mycket intresserad att läsa deras övriga böcker. Birgitta kom till Peking som 24-åring 1969, precis vid kulturrevolutionen och hade så mycket spännande att berätta.

 
 
På väg hem från Mariners Club stannade jag utanför vårt hus där det var lördagskonsert av en indieband, som vanligt på lördagarna. Nu var det ett band som heterPositions. De var jättebra. En så gullig liten
tjej hade en pappersgitarr som hon drog några solon på framför scenen under tiden bandet spelade.
örd
 
Jag stod där och blev överöst av sådan tacksamhet för att få bo här en tid och uppleva allt vi gör.
 
 Alva var med sina kompisar på partaj och jag och Charlie åkte in till Central och åt en god middag på Bacar, ett tapas-ställe precis vid rulltrapporna i Mid-Levels. När man åker rulltrapporna kan man se lite allt möjligt genom fönstren. I går såg jag en saxofonlektion och fotvård.
:-)
 
Gick förbi en man som spelade dragspel i ett glas!??
 
Ja det händer alltid något här! Efter middag och några stopp för kaffe och en koll på straffreprisen mellan Sverige och Finland, Heja Sverige!!, åkte vi över till vår sida igen och tog ett glas vin på stamstället Biergarten. En lugn kväll som slutade i tv-soffan i väntan på att Alva skulle komma hem. Blev ju inte så tidigt men hann slumra till några gånger innan dörren öppnades och sötnosen kom hem kl 01.30.
 
I dag söndag bestämde vi att göra en tur ut till Discovery Bay. Dit åker man färja från Central. Det är ett ställe som är uppbyggt mest för expat's (sådana som vi, som jobbar här med kommer från annat land) Det gör att det är många västerländska som bor där och det sätter sin prägel på stället. Kunde ha varit på rivieran. Varmt varmt varmt börjar det bli nu. Idag var det mellan 30-35 grader.
 
 
På väg hem i färjan igen konstaterar vi att det finns en skillnad i hudfärg mellan mig och min man. Vi kör det kinesiska att man måste ha av alla delar;  Yin och Yang, svart och vitt, manligt och kvinnligt osv
 
Tillbaka vid piren i Central igen. Ännu varmare i stan. Vi försöker gå så mycket som möjligt under jord hem.
 
Vid kajerna fiskar de alltid för fullt.
 
 
 
 
 
 
När vi kom till vår sida är Big badankan borta! Alva berättar att det hade gått hål på den och den höll på att sjunka. En sådan sorlig syn.
 
Så var vi hemma igen och åker upp till vår våning på 48:e våningen. Där går luftkonditioneringen så vi blir snuviga, men svala!
Ytterligare en bra vecka i HK till ända.
 

Kommentarer
Postat av: Helena

Vilka dagar ni har! Härliga erfarenheter att ta med sig :)

Svar: Ja känner mig så priviligerad och tacksam.
hongkongfrun.blogg.se

2013-05-22 @ 07:27:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0