Vardagsbilder och Första advent

Så har det gått en vecka och nu går jag in på min sista för den här gången. På fredag landar jag på svensk mark igen. Längtar efter att få vara en "helfamilj" igen. I tisdags var jag barnvakt åt mys-Jackson. På vägen hem gick jag in i ett gammalt tempel i närheten, som finns bland höghusen.
 
 
 
 
 
I övrigt har veckan inneburit lite julklappsinköp. I torsdags åkte jag och Charlie upp till Kina/Shenzen. Vi skulle bla åka till det som kallas "konstnärsbyn", för att fixa en present. När vi kom till Shenzen med tåg tog vi taxi till stället. So far so god, men sedan hade vi så svårt att få kontakt med någon konstnär. Ingen pratade engelska och de visade inget intresse att prata med oss. Det sitter konstnärer i varje hörn och gränd.
 
 
 
 
 
 
 
Till slut var vi rätt less, men så stannade jag på måfå framför ett ställe med en engelsk lapp på väggen. Pratar du engelska? Ja lite, fick jag till svar. Vi stannar här och väntar, sa jag till Charlie. De hade nämligen en kund före oss. Den kinesiska kunden vände sig då mot oss sa, på svenska: "Kan jag hjälpa er? Jag bor i Stockholm" Tala om tur. Vi fick så värdefull hjälp. När vi sedan skulle tillbaka till tågstationen fick vi inte tag på någon taxi. Efter att ha stått jättelänge och försökt vinka in en taxi frågade plötsligt en ung kille på knagglig engelska var vi skulle. När vi berättade lämnade han sin busskö och sin kompis och sa att han skulle hjälpa oss. Vi skulle stå på ett annat ställe, dit de röda taxibilarna kom. Han följde oss till tre ställen innan det kom rätt bil. Då hade det gått en timme och han hade missat bussen flera gånger om. Vi sa att vi kunde vänta själva, men det kom inte kom fråga! Han vägrade också ta emot en slant som tack för hjälpen, när taxin äntligen kom. Slängde in sedeln genom bilfönstret tillbaka till oss och vinkade glatt farväl. Vilka fantastiska människor som kom till vår hjälp den kvällen.
 
I fredags tog jag, Ingela och Catharina ett motionspass upp till Peaken. Det var grått när vi gick, men det sprack upp under färden.
 
 
 
 
 
På väg tillbaka gick vi genom Botaniska trädgården och Hong Kong Park. Två fina gröna oaser i staden.
 
Lemur i bur....
 
 
Och en fri fjäril...
 
 
I parken ligger ett kontor där brudpar registrerar sig och det är många som fotar sig där.
 
 
 
Helgen har varit vår sista tillsammans på ett tag. Charlie åker till Wien imorgon och kommer inte hem förrän jag far. På fredagkväll hade vi bokat en indisk restaurang på ön och sedan skulle vi ta en helkväll bland musikbarerna där hade vi planerat. Efter middagen var vi så mätta så vi mådde dåligt. Frosseri -en dödssynd. Vi orkade inte stanna utan tog färjan tillbaka till vår sida. Väl framme kvicknade vi dock till och gick till jazzklubben Ned Kellys. Där var det festligt som vanligt och vi sjöng till "When the saints", "What à wonderful Day " mm
 
 
 
På lördag hade vi storslappen. Gick i morgonrock långt in på eftermiddagen och såg på Skavlan och På Spåret. Släntrade ut vid tre tiden för lite ärenden. Gick mest i små gränderna. Där ser det helt annat ut än efter de stora shoppingstråken. Häng med på promenaden!
 
Charlie skulle ha några kontakter. Det finns här, tillsammans med allt annat- julpynt, datormus, krokar, brevpapper mm mm.
 
 
 
Så möter vi en man som drar en symaskin....
 
 
....här kan man anmäla sig som adoptivförälder till en hund, eller två....
 
 
.......köpa rostad jättepotatis eller vaktelägg....
 
 
....och här kom en mamma och son dragandes på ett bord....
 
...och alla dessa neonskyltar. Hörde att HK är världens mest "ljusförorenade stad"!
 
 
Men arbetslösheten är låg. Det förstår man när man ser hur många män som behövdes för att byta en trasig terassplatta....
 
 
På vägen hem gick förbi den lååååååååånga kön där fastlandskineserna står för att köpa Jennys kakor för 120 HKD burken
 
 
Lite längre bort gör de reklam att de säljer samma kakor, men det är bara fejk. Här finns alltså inte bara fejkkopior av Rolex och Pradaväskor, utan även kakburkar görs kopior av och säljs för 100 HKD....
 
 
Promenaden avslutas vid vårt hus där de spelar den vanliga lördagsmusiken och bjuder på öl. 
 
 
Sedan dags för lite handling i mataffären...
 
 
 
 
... Knäck, glögg, källsortering (äntligen har det kommit den möjligheten i vårt hus) och adventsstädning...
 
 
 
 
 
 
...innan det var dags att göra sig iordning för en mycket god och trevlig kväll på en italiensk restaurang, men då var kameran hemma!
 
I dag firade vi första advent och tände första ljuset till morgonfikat framför tv:n och "Så mycket bättre". 
 
 
 
Jag trodde Charlie skulle åka idag. Vilken lycka att jag missförstått det och vi fick en extra dag tillsammans. Gjorde oss en motionstur upp till Peaken även idag. Vi tar tunnelbana från vår station
 
 
För att sedan komma till själva vandringen tar vi världens längsta överbyggda  rulltrappssystem. Det går genom Hong Kong öns restaurangstråk i Mid-level och SoHo. 
 
 
 
Nu har vi kommit en bit...
 
 
Hela tiden passerar vi restauranger med mat från jordens alla kök. Här kommer en engelsk...
 
 
...och en grek...
 
 
...Thai...
 
 
...och här får några coola hundar hänga med husse på irländsk pub...
 
 
 
Efter en vandring stadigt uppåt har vi nått vårt mål.
 
 
 
Här kommer Charlie. Lite sur ser han ut. Var det för att jag kom upp först??:)
 
 
Men då har han krafter kvar för lite mer styrkeövningar.
 
 
Det har inte jag!
 
 
Vi går Old Peak Road ner till stan igen.
 
 
En fin tur i syrerik miljö.
 
 
 
 
 
 
Gjorde ett toabesök på färden. Det här är så typiskt för allmänna toaletter i HK - toapapper är utanför toaletterna. Nu har man lärt sig, men det tog ett tag, med mindre roliga konsekvenser till följd...!
 
 
 
Vi gick in på EAT och köpte med oss godsaker hem till middag.
 
 
 
 
Och for hem och tillagade god lammfärsburgare med tillbehör.
 
 
 
 
Så här fin gran står i vår foajé i huset.
 
 
Våra adventsljus i år består av det kinesiska tecknet för lycka. 4 x lycka! Önskar er alla massor av lycka och frid. Nu är det december och jag ser fram emot julfesten här i morgon och sedan packa för att komma hem till familj och vänner, vinter och snö.
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Så kul att gå in här och läsa om ditt äventyr i Hongkong. Välkommen hem snart till Ö-vik. Vi skulle behöva en "långdansledare" till julavslutningen Eva 😂😂
/Licette

2014-12-02 @ 16:17:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0